SANATATE | Remedii naturiste cu sfeclă roșie
Iubitorii de sfeclă roșie ar trebui să se bucure enorm, căci aceasta este una dintre minunile pământului. Se cunosc efectele sale deosebite în bolile de sânge, de ficat și în cele tumorale încă de acum 100-200 de ani.
Iubitorii de sfeclă roșie ar trebui să se bucure enorm, căci aceasta este una dintre minunile pământului. Se cunosc efectele sale deosebite în bolile de sânge, de ficat și în cele tumorale încă de acum 100-200 de ani.
Substanța din sfeclă care se face vinovată de proprietățile vindecătoare se numește betalaina, despre care se știe că este foarte sensibilă la coacere. De aceea, cea mai bună metodă este ca sfecla să se fiarbă în coajă, nu foarte mult, până se înmoaie.
Din ea se prepară salata de sfeclă, deosebit de importantă pentru sănătatea omului. Sfecla se combină cu hrean, sare, ulei și oțet după gust. Se poate pune și puțină miere și se păstrează în borcane la frigider timp de maximum 2 săptămâni. Este un remediu naturist de excepție pentru răceli, bronșite, afecțiuni reno-urinare, ajută la digestie când mâncarea este grea.
Despre sucul de sfeclă terapeutul naturist, Rudolf Breuss, a scris că este unul dintre cele mai puternice în lupta cu: curățarea sângelui, detoxifierea ficatului și blocarea dezvoltării de tumori.
Remedii naturiste cu sfeclă roșie – salata de sfeclă roșie și sucul de sfeclă, remedii contra multor afecțiuni
Beneficiile sucului de sfeclă roșie sunt extrem de numeroase, printre altele el ajută în vindecarea cancerului. Substanțele antioxidante bogate ce se găsesc în sfeclă previn leucemia, cancerul pulmonar, acolo-rectal, gastric, de prostată sau sân. De altfel, consumul regulat de sfeclă roșie, fie în salate, fie ca suc, se recomandă și persoanelor care au predispoziție spre varice. Sfecla previne pierderea elasticității vaselor de sânge și formarea dilatațiilor și stazelor venoase. Cei care deja au varice, trebuie să țină cure serioase cu sfeclă roșie.
Curele de sfeclă roșie sunt cele mai bune pentru intoxicațiile de zi cu zi la care este supus organismul: substanțe dăunătoare din aer, din apă, din alimente, din detergenți și multe altele. Alergiile și alte afecțiuni, precum și scăderea imunității apar în urma acestor intoxicații lente. Sfecla roșie este cel mai intens detoxifiant, curăță organismul de impurități și schimbă sângele. Când consumați sfeclă roșie, veți vedea cum urina și excreția își schimbă culoarea și mirosul, ceea ce este primul semn că detoxifierea se face cum trebuie.
Remedii naturiste cu sfeclă roșie – tratează constipația cronică și curăță colonul
Cu ajutorul sfeclei roșii se pot trata diverse afecțiuni, de la cele grave la cele mai puțin grave, dar care, în timp, pot dăuna. Constipația cronică se tratează cu sfeclă crudă sau fiartă în salate, alături de hrean sau morcovi și alte crudități. Se ajunge la 150de grame de sfeclă pe zi pentru eficiență maximă. Fibrele și polizaharidele conținute în această rădăcinoasă deblochează tranzitul intestinal și elimină toxinele din colon.
Sucul de sfeclă roșie sau sfecla roșie crudă consumată pe stomacul gol ajută la regenerarea celulelor hepatice și previne evoluția hepatitelor cronice sau cirozelor. Stimulează funcționarea normală a ficatului, iar cei cu afecțiuni ale ficatului ar trebui să bea cât se poate de des suc de sfeclă roșie.
Remedii naturiste cu sfeclă roșie – excelentă în afecțiunile renale, anemie sau gastrită hiperacidă
În afecțiunile renale poate fi folosită ca adjuvant. Se face o combinație de 100 ml de suc de sfeclă roșie cu 400 ml suc de morcovi. Protejează epiteliul renal de infecții și ajută la eliminarea calculilor renali.
Fiind o sursă excelentă de fier, magneziu, vitamina B6, sfecla roșie combate cu succes anemia. Pentru aceasta se ține o cură de o lună, în care se consumă 150 de grame de sfeclă o dată la 2-3 zile.
Cura de sfeclă roșie pe durată de 4-8 săptămâni, câte 150 de grame la 3 zile se recomandă în ischemie cardiacă și arterosleroză. Se poate mânca crudă sau fiartă în salată, dar se bea și suc.
Tratează gastrita hiperacidă cu următorul remediu naturist: 100 ml suc de sfeclă roșie, 100 ml suc de cartofi cruzi și 500 ml de suc de morcovi. Deși nu este o băutură cu un gust extraordinar, liniștește imediat durerile și arsurile gastrice.