SANATATE | Remedii naturale pentru tuse
În plin sezon al infecțiilor respiratorii, ne confruntăm cu apariția și persistența tusei, fie că este uscată, fie iritativă sau productivă.
Sa nu uitam ca tusea reprezinta un act reflex, de aparare, produs prin iritarea mucoaselor căilor respiratorii. Ea poate fi de 2 feluri: seaca, iritativa, neproductiva, si in acest caz trebuie folosite plante cu efect calmant, sedativ, antitusiv; si tusea productiva, in care caz plantele trebuie sa stimuleze eliminarea expectoratiilor, sa fluidifice secretiile.
Este bine sa nu neglijam acest simptom, sa-l tratam cu substante cu efecte mucolitice, expectorante, dar in acelasi timp sa folosim si terapii naturale.
Nu neglijati nici remediile populare (cataplame, prisnite), au functionat pe vremea bunicii si functioneaza la fel de bine si astazi, in special in cazul copiilor.
Plante utile pentru tusea seacă, cu efect calmat, emolient, antispastic bronsic, antibiotic: scai vînăt, lichen de piatră, patlagina, se utilizeaza sub forma de infuzie, decoct, de preferat ceaiuri ce contin combinatii .
Ceaiurile se îndulcesc cu miere de albine, care are efect antimicrobian, antiiflamator, calmant şi expectorant.
Pentru fluidificarea şi favorizarea eliminarii secreţiilor bronhice,se pot folosi urmatoarele plante, sub forma de ceaiuri caldute (3-4 cani/zi); au efect emolient, antiseptic, sedativ, antispastic, antiinflamator, fluidifiant, cicatrizant: fructe de fenicul, flori şi rădăcini de ciuboţica cucului, podbal, muguri de pin si de brad, flori şi frunze de nalbă mare, rădăcini de iarbă mare, radacina de lemn-dulce, cimbrul si cimbrişorul, flori de lumînărică, flori de tei, muguri plop.
Sursa: www.clicksanatate.ro