SANATATE | Remedii împotriva reumatismului
Te chinuie reumatismul la fiecare schimbare a vremii sau când vine sezonul rece? Din fericire, mama natură are întotdeauna soluţii. Infuzii, tincturi, produse apicole – ba chiar condimente din bucătărie! – te ajută să alini durerile.
Reumatismul reuneşte o serie de afecţiuni ale căror simptome includ dureri ale aparatului locomotor şi ale articulaţiilor. Poate fi articular, inflamator, articular degenerativ, abarticular (care afectează ţesuturile din jurul unei articulaţii). Cauzele sunt de natură microbiană, metabolică, imunitară sau genetică. Vestea bună e că tratamentele naturiste pot alunga în mod eficient simptomele neplăcute ale bolii.
Remedii din farmacia naturii
Creţuşca. Odată ajunse în organism, substanţele active din compoziţia plantei au efect asemănător aspirinei. Consumă tinctură de creţuşcă, de 3 ori pe zi câte o lingură, cu un sfert de oră înainte de masă.
Salcia albă este un precursor natural al aspirinei. Are concentraţie mare de saligenină, un constituent care se transformă în organism în acid salicilic, cu acţiune antiinflamatoare şi antireumatică. Dizolvă 50 de picături de extract în puţină apă şi consumă de 2-3 ori pe zi. Poţi să faci şi infuzie, astfel: peste 2 linguriţe de scoarţă uscată şi măcinată, toarnă o cană cu apă clocotită, lasă la infuzat 10 minute, strecoară şi consumă cu puţină miere.
Rostopasca. Unguentele care au în compoziţie această plantă, în combinaţie cu extracte uleioase de conifere (pin), au proprietatea de a stimula circulaţia periferică, ceea ce este benefic în tratamentul reumatismului.
Frunzele de mesteacăn au efect antiinflamator, diuretic, depurativ. Peste o lingură de frunze uscate şi mărunţite toarnă o cană cu apă clocotită. Acoperă şi lasă câteva ore, apoi bea câte o jumătate de cană, de trei ori pe zi.
Coada-calului. Peste o linguriţă de plantă toarnă o cană cu apă. Fierbe 10 minute, la foc mic, strecoară şi bea infuzia călduţă, de trei ori pe zi, între mese.
Lemnul-dulce. Glicirizina din rădăcina plantei are o structură asemănătoare cortizonului, având efect antiinflamator şi antidurere. Toarnă peste o linguriţă cu rădăcină de lemn-dulce două căni cu apă clocotită. Lasă peste noapte, strecoară, consumă o jumătate de cană, de trei ori pe zi.
Boswellia serrata are puternice proprietăţi antiiflamatoare şi analgezice (calmante ale durerii). Se poate administra sub formă de capsule (1-2/zi).
Gheara diavolului este o plantă originară din Africa de Sud. Harpagozidele din compoziţie, cu proprietăţi antiinflamatoare şi analgezice (de calmare a durerii), pot fi comparabile cu ale fenilbutazonei. Se administrează sub formă de capsule (de trei ori pe zi, după masă).
Boabele de ienupăr sunt utile în inflamaţiile acute ale articulaţiilor. Prepară o infuzie din 2 linguriţe de boabe uscate la o cană cu apă, din care să iei patru linguri pe zi. Tinctura de boabe – 10 g fructe uscate, macerate 10 zile într-un pahar cu alcool dublu rafinat – se foloseşte pentru frecţii, în durerile reumatice.
Levănţica. Contra durerilor artritice, fă masaj cu un amestec de ulei de levănţică şi ulei de măsline.
Uleiul esenţial de pin are compuşi cu efecte similare cortizonului. Folosit în masaje locale, alină durerile cauzate de reumatism şi îmbunătăţeşte circulaţia.
Urzica. Frunzele se aplică direct pe zona dureroasă.
Brusturele. Frunzele proaspete se lasă la macerat, seara, un sfert de oră, în spirt medicinal, apoi se aplică pe zona dureroasă, care se înfăşoară bine cu fulare călduroase. Tratamentul durează o săptămână.
Sarea de Bazna se foloseşte sub formă de comprese, cataplasme, băi parţiale. Dizolvă 25 g sare într-un litru de apă şi aplică. Pentru băi generale, de jumătate de oră, ai nevoie de 300 g sare dizolvată în apa din cadă. Nu urma tratamentul dacă suferi de hipertensiune arterială severă, insuficienţe cardiace, hepatice şi renale.
Sursa: www.fitness-nutritie.ro