SANATATE | Proprietățile magice ale fructului de avocado
Desi exista si in Romania, prea putin dintre noi ne folosim cu adevarat de avocado si de proprietatile sale magice asupra sanatatii si a siluetei!
Avocadoul este considerat un de fel de “super-fruct” in randul vegetalelor, fiind bogat in antioxidanti, vitaminele E si K, magneziu, potasiu, fibre si nu numai. Beneficiile lui sunt dovedite deopotriva de oamenii de stiinta si de nutritionisti.
Te satura
Cei care tin la silueta lor sau vor sa dea jos cateva kilograme stiu prea bine cat de mult conteaza sa mananci ceva cu adevarat satios. Avocado contine grasimi bune si aproximativ 22 de grame de fibre, toate intr-un singur fruct. Astfel ca mentine starea de satietate pana la cinci ore. Ce-i drept, este dificil de consumat simplu, insa poate fi folosit de minune in sosul guacamole pe care-l pui peste salata, ca sa tina foamea deoparte mai mult timp.
Ajuta la reducerea colaceilor de pe abdomen
Multe persoane au preconceptia ca daca mananca gras se ingrasa. Fals! Zaharul metabolizat in ficat se transforma cel mai usor in grasimea care alimenteaza tesutul adipos din organism. Desi avocado contine grasimi, acesta ajuta chiar la reducerea depozitelor adipoase, mai ales a celor din jurul taliei. Cum? Antioxidantii puternici pe care ii contine actioneaza ca antiinflamatori, iar inflamarea tesuturilor, chiar si minima, din organism este direct asociata cu riscul de ingrasare, au aratat numeroase studii stiintifice.
Protejeaza inima
Grasimile bune din avocado ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau (LDL) si favorizeaza productia de colesterol bun (HDL) atat la barbati, cat si la femei. Cu cat ponderea celor doua tipuri de colesterol este mai buna pe termen lung, cu atat tii la distanta mai mult timp riscul aparitiei bolilor de inima. Totodata, avocadoul este si o sursa excelenta de potasiu, care ajuta la reducere tensiunii arteriale si actioneaza ca un diuretic natural eliminand excesul de sare si fluidele reziduale din organism.
Este energizant
Nu ezita sa mananci avocado la masa caci fructul are capacitatea de a inlesni absorbtia de antioxidanti, dar si a altor nutrienti din restul mancarii, mai ales daca este compusa din legume. Spre exemplu, alfa-carotenul se absoarbe de 8 ori mai bine daca la masa consumi si avocado, iar nutrientul beta-caroten se absoarbe cu pana la 13 ori mai bine. Din acest motiv este recomandat sa consumi avocado pe langa salatele de la masa!
Este usor de preparat
Multe persoane fug de avocado pentru ca nu stiu sa-l prepare, insa exista o multime de posibilitati. Pe langa prepararea sosului guacamole din avocado, ideal pentru salate si nu numai, poti gati tartine cu avocado si branza, salata cu ton si avocado, salata cu avocado, telina si andive, sau salata de avocado cu porumb. Este necesar doar sa cauti retele care, defel, sunt usor de preparat.
Sursa: Lyla.ro