SANATATE | Propolisul, inamicul cancerului de prostată
Produs cu o importantă valoare terapeutică, propolisul este un remediu de ajutor atât în prevenirea, cât și în tratarea multor probleme de sănătate. Rezultatele unui studiu recent au arătat că propolisul ajută și la prevenirea mai multor tipuri de cancer.
Propolisul conține un amestec de substanţe, în special: derivaţi flavonici, acid ferulic (activ contra germenilor Gram pozitiv şi negativ), ceruri, aminoacizi, balsamuri, fermenţi, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, stronţiu), substanţe antibiotice, răşini, acizi aromatici.
De asemenea, unele studii de specialitate susțin că propolisul ar putea trata anumite tipuri de cancer, printre care cel de prostată.
Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Chicago Medical Center au studiat unul dintre componentele bioactive ale propolisului – esterul fenil-etilic de acid cafeic sau CAPE – și impactul acestuia asupra celulelor cancerului de prostată.
În celulele cultivate într-un laborator, chiar și doze mici de CAPE au încetinit dezvoltarea celulelor tumorale. În schimb, dozele de CAPE administrate cobailor bolnavi au oprit creșterea tumorilor cu 50%. De asemenea, cancerul a recidivat în momentul în care compusul a fost scos din dieta rozătoarelor.
Propolisul are capacitatea de a suprima creșterea tumorilor asociate neurofibromatozei (tumori pe țesutul nervos) prin blocarea enzimelor.
Sursa: clicksanatate.ro