Sanatate

SANATATE | Produsele stupului, ajutoare de încredere în sezonul rece

Pe lângă un stil de viață echilibrat, putem încerca și anumite remedii ale stupului care s-au dovedit benefice pentru creșterea rezistenței organismului.

Propolisul

Remediu cu virtuți antiseptice, antioxidante, antiinflamatoare, antivirale și antibacteriene, propolisul îmbunătățește funcțiile sistemului imunitar, previne și tratează răceala și gripa, fiind util și în herpes și rino-faringite.

Cercetările au arătat că este cel mai puternic remediu antiinfecțios, fiind eficient față de mai multe tipuri de bacterii și virusuri, printre care E.coli și stafilococul auriu. Acțiunea terapeutică este pusă pe seama uleiurilor eterice, acidului ferulic, flavonoidelor, microelementelor și substanțelor cu valoare antibiotică.

Pentru imunitate, se poate administra sub formă de tinctură (30-40 de picături, de 2-3 ori pe zi, într-o cură de 2 săptămâni pe lună) sau ca tablete (1 capsulă, de 3-4 ori pe zi).

Polenul

Acest produs al stupului conține vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B8, B12, acid folic, C, D, E), minerale (magneziu, potasiu, fier, mangan, cupru, zinc, fluor, crom, seleniu, calciu), enzime (are aproape toate grupele de enzime) şi aminoacizi (conţine toţi aminoacizii esenţiali).

Această bogăție de substanțe recomandă polenul pentru creșterea rezistenței organismului, mai ales că reechilibrează flora intestinală. Pentru a preveni infecțiile respiratorii specifice iernii, ţine timp de o lună o cură cu polen (câte o linguriţă, dimineaţa).

Pentru a crește valoarea terapeutică a polenului, ţine-l câteva secunde sub limbă înainte de a-l înghiţi. Este bine să alegi polenul proaspăt, deoarece este mai bogat în principii active decât cel uscat.

SFAT: Dacă nu ai mai luat niciodată polen, fă-ţi testul de alergie: ţine sub limbă 2 granule de polen. Dacă strănuţi sau îţi apar mâncărimi, este posibil să ai alergie la polen.

Cura cu miere, propolis și polen

Se iau 20 ml de tinctură de propolis, 20 ml de tinctură de echinacea, 100 g de cătină proaspătă, 100 g polen și 100 g de miere polifloră. Se adaugă aceste ingrediente într-un borcan de 800 g, amestecându-se până se omogenizează. Se închide ermetic borcanul și se lasă la rece timp de o săptămână. Se agită zilnic amestecul o dată sau de două ori pe zi.

3 ciuperci imunostimulatoare

Remedii folosite mai ales în Asia, ciupercile Reishi, Maitake și Shiitake aduc beneficii extraordinare în cazul imunității. Reishi, cunoscută și ca ganoderma, are efecte antivirale, antiinflamatoare, antiparazitare și antitumorale. Pentru că susține eficient funcțiile sistemului imunitar, această ciupercă este recomandată celor cu HIV sau pacienților care urmează chimioterapie ori radioterapie.

Maitake are ațiune imunostimulatoare și antitumorală. Efectul terapeutic este atribuit compusului beta glucan, care crește rezistența în fața infecțiilor.

Shiitake sprijină imunitatea prin numeroasele substanțe conținute. Una dintre aceste este lentinanul, care are proprietăți antitumorale, antibacteriene și antivirale.

INFO: Preventiv, pentru a sta departe de răceli și gripe, poți face o cură de o lună cu ulei de cătină, 20 de picături, de 3 ori pe zi. 

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page