Sanatate

SANATATE | Plantele care ajută ficatul

Diverse alimente şi medicamente, un stil de viaţă nesănătos, poluarea – toate acestea pot dăuna ficatului. Natura îţi vine în ajutor cu plante care au puterea de a-l proteja.

Ficatul este principalul organ responsabil de eliminarea şi descompunerea toxinelor. Rolul lui este de a secreta bila (fierea), un lichid galben-verzui, cu gust amar, depozitat în vezica biliară. Substanţa ajută enzimele să descompună grăsimile din alimente în acizi graşi, să fi ltreze şi să detoxifi ce sângele. Ficatul are, totodată, capacitatea de a descompune şi de a depozita aminoacizii, de a sintetiza şi metaboliza grăsimile şi colesterolul şi de a regla anumite funcţii în organism.

CICOAREA alină colicile hepatice

Cunoscută pentru florile sale de un albastru-intens, cicoarea este şi o plantă medicinală lăudată pentru proprietăţile sale de detoxificare. În Antichitate, se foloseau rădăcina şi frunzele de cicoare ca remediu împotriva bolilor ficatului. Împotriva colicilor hepatice, încearcă uleiul de cicoare.

Foloseşte frunzele, florile şi rădăcina mărunţite. Pune-le într-o sticlă fără să le îndeşi şi adaugă ulei cât cuprinde. Lasă compoziţia 14 zile la macerat. Se ia câte o lingură de 3 ori pe zi. Pentru stimularea funcţiei hepatice, prepară un decoct din rădăcină de cicoare. Foloseşte 2 linguriţe de amestec – rădăcina şi părţile aeriene, mărunţite – la 200 ml de apă rece. Fierbe compoziţia 5 minute. Remediul se bea călduţ, în 3 etape, înaintea meselor principale.

PĂPĂDIA, contra icterului

Pe lângă faptul că este o sursă bogată de vitamine (A, B, C şi D), păpădia îţi oferă fier, potasiu şi zinc, dar şi substanţe proteice. Cea mai preţuităcalitate a plantei este că stimulează producţia de bilă, îmbunătăţind funcţia hepatică.

Pentru ceai, foloseşte 2 linguriţe de plantă la 200 ml de apă fierbinte. Lasă la infuzat 10 minute. Bea 2-3 ceaiuri pe zi, înaintea meselor principale. În caz de insuficienţă hepatică, icter şi litiază biliară, fă o cură cu tije de păpădie. Mănâncă zilnic 5-10 tulpini crude, spălate în prealabil, cel puţin 14 zile.

ROSTOPASCA, în caz de ciroză

În Antichitate, grecii şi romanii considerau rostopasca drept una dintre cele mai puternice plante pentru curăţarea ficatului. Planta stimulează producţia de enzime din pancreas şi producţia de bilă, având rol şi în activarea funcţiilor vezicii biliare. Rostopasca se foloseşte sub formă de infuzie: o jumătate de linguriţă de plantă la o cană de apă fi erbinte. Din această infuzie se ia câte o lingură la 3 ore.

În caz de ciroză hepatică sau hepatită acută, maceratul de rostopască este cel mai bun remediu. Foloseşte 5 g de plantă la 1 litru de apă. Fierbi apa, iar după ce a dat în clocot, o iei de pe foc. Acoperi vasul şi laşi 10 minute, după care scufunzi planta în apă şi amesteci bine. Laşi la macerat 12 ore, strecori şi amesteci compoziţia cu miere de salcâm. Iei câte o lingură din acest remediu, din oră în oră, de 10-12 ori pe zi, între 7 şi 10 zile.

ARMURARIUL ajută la detoxificare

Cunoscut şi sub numele de „ciulinul laptelui“, armurariul este una dintre cele mai căutate plante când vine vorba de detoxifi carea fi catului. Conţine compuşi polifenolici care ajută celulele hepatice să îndepărteze toxinele. Totodată, este util în regenerarea ţesuturilor ficatului. Stimulează producţia de bilă şi îmbunătăţeşte digestia.

Foloseşte 1 – 1 ½ linguriţă de fructe măcinate de armurariu la 200 ml de apă clocotită. Lasă ceaiul acoperit 10-15 minute şi bea 2 căni pe zi. O cană se bea dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, apoi este esenţial să stai culcată pe partea dreaptă. A doua cană se bea astfel: jumătate după masa de prânz şi jumătate după cină.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page