Sanatate

SANATATE | Plante medicinale bune pentru stomac

Indiferent de natura lor, problemele gastrointestinale provoacă o stare de disconfort, iar majoritatea persoanelor apelează la medicamente pentru a se trata. Pentru ameliorarea simptomelor, avem la dispoziție ajutoare din natură precum plantele medicinale.

Durerile se stomac sunt extrem de neplăcute și apar ca urmare a afecțiunilor gastrointestinale și digestive. La baza acestor probleme stau, bineînțeles, alimentație nepotrivită sau excesele alimentare.

Plante medicinale bune pentru stomac: gălbenele și tătăneasă

Gastrita este o inflamaţie acută a mucoasei stomacului, care duce la apariţia de leziuni, hemoragii şi perforaţii. Lipsa poftei de mâncare, greaţa, durerile de cap, senzaţia de arsură în stomac, balonarea sunt simptome ale bolii.

Ceaiul de gălbenele are proprietăţi calmante şi cicatrizante. Infuzia obţinută dintr-o  lingură de plantă uscată la 250 ml de apă se bea, de preferinţă, di­mineaţa pe stomacul gol, o dată pe zi.

Rădăcina de tătăneasă se recomandă pentru formele acu­te de gastrită. Această plantă este foarte eficientă în calmarea arsurilor stoma­cale şi în cicatrizarea leziu­nii. Se pun 2 linguriţe de plantă uscată la o cană de apă. Este indicat să se bea câte 2 căni pe zi.

Plante medicinale bune pentru stomac: flori de salcâm și sunătoare

Florile de salcâm calmea­ză arsurile la stomac şi ate­nuea­ză durerile în ulcerul gastric şi duodenal. Bea câte două căni de ceai de flori de salcâm pe zi, între mese, de preferat. Infuzia se face din două linguriţe de flori.

Sunătoarea este o altă plantă calmantă care combate senzaţiile de durere şi de usturime întâlnite la persoanele care suferă de această boală. Se beau câte 1-2 căni de ceai de sunătoare pe zi, dimineaţa şi seara.

Frunzele de zmeur, mai precis pudra obținută prin măcinarea lor cu râșnița, are efect antiacid, hemostatic si cicatrizant, ajutând la închiderea leziunilor ce apar pe pereții stomacului în cazul ulcerului gastroduodenal. Se administrează câte patru lingurițe de pulbere pe zi.

Plante medicinale bune pentru stomac: pătlagină

Ceaiul de pătlagină acţio­nează împotriva bacteri­ei Helicobacter pylori ce populează stoma­cul, res­ponsabilă pentru apari­ţia gastritelor. Se face infuzie din două linguri de plantă la 250 ml de apă clocotită şi se bea din ea toată ziua.

Plante medicinale bune pentru stomac: rădăcină de lemn-dulce

Rădăcina de lemn-dulce are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene, antiulceroase și cicatrizante. Se consumă sub formă de macerat la rece: 1-2 lingurițe de rădăcină la o cană cu apă, care se bea în cursul unei zile, în cure de 1-2 luni, în special primăvara și toamna când se declanșează durerile.

Plante medicinale bune pentru stomac: mușețel

Ceaiul de mușețel nu ar trebui să lipsească din nicio casă, infuzia fiind de mare ajutor în tratatea tulburărilor digestive: spasme stomacale, colici, stomac deranjat, flatulență (gaze intestinale), ulcere, etc. Ceaiul de mușețel se bea după mesele principale, la fel ca și cel de mentă.

Plante medicinale bune pentru stomac: mentă

Menta conține substanțe care calmează mușchii stomacului, stimulează producerea bilei și îmbunatățește digestia, ceaiul fiind eficient pentru balonare, gaze intestinale, digestie lentă.

Astfel, se adaugă 2 lingurițe de frunze de mentă proaspete sau uscate în 250 ml apă fierbinte și se  lasa la infuzat 10 minute. Se bea întotdeauna după mesele principale.

 Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page