Sanatate
SANATATE | Planta care face minuni pentru ficat
Rubarba este o plantă originară din Tibet, care acum este cultivată în Europa. Rubarba conține antioxidanți, vitamine, minerale care cresc imunitatea organismului. În plus, are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antialergice.
Planta conține minerale – calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, zinc – , vitaminele C, K, fibre, carbohidrați, grăsimi, proteine, antioxidanți. În plus, este un tonic excelent pentru organism, ea scade tensiunea arterială, reduce nivelul colesterolului rău – LDl.
Iată care sunt beneficiile terapeutice ale plantei:
- Are proprietăţi antibacteriene şi ajută la combaterea afecţiunilor produse de stafilococul auriu.
- De asemenea, este ideală în caz de indigestie deoarece conține multe fibre.
- Conține vitamina K și de aceea este de ajutor în tratarea afecțiunilor renale. Totodată, vitamina K reduce rezistența organismului la insulină, și se crede că poate să prevină diabetul zaharat de tip 2.
- Rubarba este și o sursă importantă de luteină, un compus natural cu o serie de beneficii pentru organismul uman. Alimentele bogate în luteină îmbunătățesc sănătatea pielii și a ochilor.
- Are efect detoxifiant pentru ficat, fiind utilă în caz de hepatită, dar și alte afecțiuni hepatice sau biliare.
- Reface organismul unei persoane care are anemie.
- Este și o sursă importantă de calciu, care este esențială pentru oase și dinți puternici.
- Fiind săracă în sare și grăsimi saturate, este bună pentru prevenirea afecțiunilor cardiace.
- Licopenul și antocianinele sunt antioxidanții care se găsesc în rubarba și despre care studiile spun că ar putea preveni cancerul.
- Este un laxativ natural foarte bun. Cu ajutorul ei, constipația se tratează foarte repede, explicația fiind conținutul mare de fibre pe care îl conține planta. Dar și diareea sau durerile abdominale pot fi ameliorate cu ajutorul ei.
Atenție! Numai tulpinile și rădăcinile sunt sănătoase, frunzele nu sunt bune pentru consum. Ele conțin substanțe toxice pentru organismul uman. Mai exact, frunzele conțin oxalați, substanțe care pot provoca intoxicații, calculi renali sau urinari de aceea sub nicio formă nu le consuma. De asemenea, pacienții care au gută trebuie să întrebe înainte de a consuma rubarba medicul, dacă au voie.
Sursa: www.doctorulzilei.ro