Sanatate

SANATATE | Pericolele din pateurile vegetale

Suntem în plin post, în așteptarea Sărbătorii Crăciunului, şi sunt mulţi cei care aleg să mănânce pateuri vegetale în această perioadă. Specialiştii atrag totuși atenţia că, în ciuda gustului bun, consumul acestora poate duce la diverse probleme de sănătate.

Un studiu efectuat recent de o asociaţie de protecţie a consumatorilor pe 70 de tipuri de pateu vegetal cumpărate din magazine a scos la iveală mai multe nereguli. Medicii biochimişti au analizat etichetele produselor şi au stabilit că pateurile vegetale din comerţ, în marea majoritate, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional „din cauza numărului mare de aditivi alimentari şi al conţinutului ridicat de sare“, spunea conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului, adăugând că „în cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, aşa cum s-a constatat îm cazul pateului vegetal“.

Pot afecta sănătatea

Astfel, specialiştii au ajuns la concluzia că E-urile, nocive în cazul în care sunt consumate frecvent, se găsesc în proporţie de 90% din pateurile analizate. Printre acestea se numără: E1520 (propilen glicol, utilizat şi ca antigel în radiatoarele motoarelor), neurotoxic şi cardiotoxic, E635 (ribonucleotid disodic), posibil cancerigen, E621 (monoglutamat de sodiu), care poate provoca dureri de cap, stare de slăbiciune, astm, bolile Alzheimer şi Parkinson, şi E412 (Guma guar), responsabil de astm, alergii, crampe şi eczeme. Unii dintre aceşti aditivi sunt interzişi în mai multe ţări din lume. Medicii nutriţionişti afirmă că, pe lângă aceşti aditivi, pateurile vegetale din magazine sunt bogate în grăsimi saturate şi sărace în proteine şi fibre. De aceea, ei recomandă consumul pateurilor vegetale preparate în casă.

Etichete incomplete

Specialiştii care au analizat etichetele de pe pateurile vegetale au mai semnalat următoarele probleme: adaosurile de îndulcitori nu sunt trecute pe etichetă; zahărul, deşi apare pe eticheta nutriţională, nu este în lista de ingrediente; nu se menţionează dacă soia folosită în unele pateuri este modificată sau nu genetic; nu se menţionează dacă aromele sunt naturale sau artificiale.

Mai bine le prepari acasă

·         Pui într-un blender 150 g mazăre fiartă, 1 cartof fiert, 1 legătură ceapă verde tocată, sare, piper şi puţin ulei de măsline şi mixezi până obţii o pastă fină.

·         Poţi pune într-un blender 100 g linte fiartă, 1 ceapă, 1 cartof fiert. 2 căţei de usturoi, un praf de chimen, sare, piper şi puţin ulei de măsline. Mixezi până obţii o pastă omogenă şi fină.

Atenție!

Monoglutamatul de sodiu nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, hipertensivi, bătrâni sau cardiaci.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page