Sanatate

SANATATE | Oul întreg sau doar albușul? Care este varianta mai sănătoasă?

Colesterolul este considerat drept unul dintre principalii responsabili pentru aparitia bolilor sistemului cardiovascular. In consecinta, alimentele cu un continut ridicat de colesterol, precum ouale, au ajuns pe “lista neagra”. Sa stea lucrurile insa chiar asa? Iata adevarul!

Galbenusul, mai degraba sanatos decat periculos

Panica generalizata referitoare la colesterol si la efectele sale nocive asupra sanatatii a dus la conceptia gresita ca galbenusul ar trebui evitat, recomandat fiind insa consumul albusurilor. Astfel au luat nastere, printre altele, omletele exclusiv din albusuri, o alegere, paradoxal, nu tocmai sanatoasa, sustine Liz Wolfe, trainer nutritionist.

De fapt, galbenusurile sunt cele care ofera o portie sanatoasa de nutrienti, precum vitamina A, complexul vitaminic B, sulf, proteina si antioxidanti, cu o multime de beneficii asupra organismului.

Astfel, in conditiile in care nu sunt consumate in cantitati mari (unul la 1-2 zile), ouale, gratie in special galbenusului si nutrientilor sai, contribuie la buna functionare a sistemului nervos, reduc inflamatiile, ajuta la producerea de cheratina si colagen, protejeaza ficatul, stimuleaza secretia “hormonilor fericirii”, ca dopamina si serotonina, favorizeaza refacerea si dezvoltarea masei musculare, reduc riscul de infarct si atac cerebral s.a.m.d.

“Nu exista date concrete care sa sugereze ca galbenusul de ou este o alegere alimentara proasta. Adevarata problema este consumul de mancare procesata”, este de parere si Drew Ramsey, profesor asistent la Universitatea din Columbia.

De ce este colesterolul considerat intr-atat de periculos?

Colesterolul “rau”, LDL, si alimentele care il contin au intrat in atentia specialistilor odata cu studiul lui Nikolai Anichov de la inceputul secolului 20, cel care a lansat ipoteza potrivit careia colesterolul duce la dezvoltarea bolilor de inima. Omul de stiinta a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a hranit un grup de iepuri cu colesterol pur si a constatat ca peretii arterelor lor au fost acoperiti cu placa ateromatoasa.

Daca, de-a lungul secolului 20, majoritatea studiilor n-au facut decat sa sustina ipoteza lui Anichov, ulterior aceasta a inceput sa fie pusa sub semnul intrebarii, o analiza a 21 de cercetari, dezvaluita in 2010, aratand ca, de fapt, “grasimile saturate nu sunt asociate cu un risc crescut de boli coronariene, atac cerebral sau boli vasculare coronariene”.

Sursa: http://sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page