SANATATE | Otita – cauze si tratament. Sfaturi pentru părinți
Otita este infecția urechii medii și este legata de epidemiile de viroze, mai ales primăvara sau toamna.
Otitele apar des și în cursul bolilor copilăriei (rujeola, varicela, oreion, etc.) și au în general o evoluție cu complicații frecvente. De aceea, otitele, oricum ar fi ele, necesită o atenție specială din partea medicului ORL și a medicului pediatru.
Otită cauze si tratament- ce favorizează apariția otitei
Printre factorii care favorizează apariția otitei sunt virozele respiratorii, polipii la copii, rinita alergică și rinita hipertrofică, sinuzite acute, tumori ale foselor nazale, deviația de sept. De asemenea, imunitatea scăzută poate favoriza apariția otitei. Germenii care determină instalarea otitei sunt Moraxella catarrhalis, Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae și foarte rar Pseudomonas aeruginosa și Stafilococcus aureus. Acești microbi se iau prin aer, sun împrăștiași prin tuse, strănut sau vorbit.
Febra mare (39-40), durerile nocturne puternice de ureche și scăderea ușoară a auzului poate semnifica instalarea otitei. De aceea, dacă se semnalează aceste simptome, este bine să se consulte imediat un doctor ORL-ist.
Otita este de mai multe feluri. Otita externă acută apare în special vara, din cauza contaminării microbilor din piscine sau din cauza folosirii bețișoarele de ureche prea des. Această otită nu are legătură cu răceala. Se tratează cu comprese cu antibiotic și cu aspirarea eventualelor secreții de 2 ori pe zi, timp de 7 zile maxim.
Otita urechii medie poate apărea din cauza unor bacterii sau din cauza răcelilor obișnuite, urechea umplându-se de mucozitățile secrețiilor nazale. Pentru cazul otitei de acest fel, nu sunt necesare antibioticele, ci tratamentul răcelii poate fi suficient.
Otită cauze si tratament – evoluția și tratarea otitei
Ca stadiu evolutiv al bolii, se cunosc apariția simptomelor, perforația timpanului, când febra și durerile scad, scurgerea unui lichid purulent si ureche, apoi vindecarea de la sine, când perforația timpanului se închide.
Tratamentul otitei presupune administrarea antibioticelor, medicamentelor pentru combaterea febrei și durerii, dar și spray sau picături nazale sau chiar aerosoli pentru a repune în funcție urechea medie. Dacă infecția a apărut pe teren atopic se prescrie un medicament antialergic. Incizia membranei timpanice (timpanotomia) este indicată atunci când boala persistă sau se agravează în ciuda tratamentului corect, de asemenea când apar și complicații.
Complicațiile otitei sunt demne de luat în serios, pot apărea paralizia facială, daune permanente de surditate parțială sau completă, infectarea unor oase ale craniului, chist al urechii medii.
Sursa: clicksanatate.ro