SANATATE | O persoană din trei are diabet fără să știe. Cum îți dai seama dacă ai diabet sau dacă urmează să faci
O persoană din trei, cu diabet, nu știe că are această boală pentru că semnele bolii sunt subtile.
Diabetul este o boală care, netratată, poate duce la complicații precum cele cardiace, orbire sau insuficiență renală. Diabetul este de două tipuri, I și II. „95% din persoanele cu diabet au tip II. Acesta evoluează în două faze: una de prediabet și una de diabet de tip II, propriu-zis”, ne-a explicat prof. dr Nicolae Hâncu, nutriționist, membru al Academiei Române.
Potrivit acestuia, în faza de prediabet glicemia este de 100-125, există o încărcare genetică (adică sunt în familie rude de gardul I care au această boală) și mai există și cel de-al treilea factor – obezitatea. „O treime din cei care au prediabet ajung să dezvolte boala”, a adăugat profesorul.
Combinate, obezitatea la care se adaugă stresul și abuzul alimentar duc în cele din urmă la diabet zaharat. Aceasta înseamnă un nivel al glicemiei de la 126 în sus și peste 6,5 unh nivel al hemoglobinei glicate, un indicator care reprezintă media glicemiei din ultimele trei luni.
Dacă boala s-a instalat, atunci este important ca ea să nu ducă la complicații. „Diabetul poate afecta ochii, inima, ficatul, rinichii sau piciorul (există așa-numitul picior diabetic)”, completează prof. Hâncu.
Patru semne de alarmă
1. SETEA EXCESIVĂ. Este unul dintre primele semne de diabet.Nevoia constantă de a bea apă, gura uscată şi urinarea frecventă sunt demne de îngrijorare, ca şi pierderile sau creşterile inexplicabile în greutate. “Diabetul este o boală extrem de perfidă pentru că o lungă perioadă evoluează fără niciun semn. Când apare setea, urinarea, boala este deja într- o fază extrem de avansată”, avertizează medicul Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
2. DURERI DE CAP. Pe măsură ce nivelul glicemiei creşte apar simptome adiţionale precum dureri de cap, vedere înceţoşată sau senzaţia de slăbiciune.
3. INFECŢII. Mai târziu apar şi alte complicaţii: tăieturile simple şi rănile superficiale se vindecă foarte greu, apar frecvent infecţii urinare şi mâncărimi.
4. DISFUNCŢII SEXUALE. Statisticile arată că până la 70% dintre bărbaţii cu diabet au probleme de potenţă. Motivul: diabetul afectează vasele de sânge şi terminaţiile nervoase din zona genitală, ceea ce face erecţia şi orgasmul dificile. La femei, apare uscarea vaginului. “Diabetul este însoţit chiar de la debut de foarte multe complicaţii, de aceea el trebuie prevenit. Dacă e depistat prediabetul se poate preveni convertirea acestuia în diabet”, explică medicul Nicolae Hâncu.
Sursa: www.doctorulzilei.ro