SANATATE | O ceasca de vin fiert, sanatate curata
Ideal in perioada iernii, dupa o zi obositoare la serviciu sau dupa ce ati mers mult timp prin frig, vinul fiert detine o multime de efecte terapeutice. Cercetari facute de-a lungul timpului au aratat ca licoarea bahica detine proprietati curative , in principal, pentru afectiunile respiratorii si digestive.
Nu se stie cand si cine a fiert vin pentru prima oara, dar se presupune ca a inceput ca remediu pentru persoanele care munceau afara, in anotimpul rece. Atunci cand vinul a inceput „sa atraga” din ce in ce mai multi adepti, acesta a fost indulcit mai intai cu miere, apoi cu zahar, dupa care s-au folosit diferite condimente.
Leac pentru inima
Oameni de stiinta din cadrul Universitatii Illinois din Chicago au declarat ca bacteriile care duc la aparitia infectiilor pulmonare si a bolilor de inima pot fi distruse prin consumul moderat de vin rosu. Acesta este un agent de distrugere eficient in cazul unei bacterii din aer, despre care se stie ca ar fi cauza infectiilor respiratorii, pulmonare si a bolilor de inima.
Tot ce trebuie sa faceti este sa combinati vinul preferat cu mirodeniile pe care le considerati potrivite. Astfel, se incalzeste pe foc, se strecoara si se serveste in pahare de sticla termorezistente sau in cani. Important este sa nu fierbeti vinul, pentru ca-si va pierde din calitati , in special din tarie.
Lasati-l pur si simplu la foc mic, doar cat sa se incalzeasca, iar mirodeniile sa-si lase gustul si aroma. Se mai poate pune si cate o felie mare de mar, portocala sau mandarina. De obicei nu se foloseste un vin bun, deoarece procesul de incalzire ii reduce din calitati.
In asteptarea primaverii si pentru a scapa de raceala nu va ramane decat sa apelati la binecunoscutele medicamente – paracetamol si aspirina – sa faceti o frectie cu carmol, sa beti un ceai cu lamaie sau si mai bine… o ceasca de vin fiert cu scortisoara.
In cazul in care vreti sa “experimentati” diverse gusturi, puteti prepara diferite retete de vin fiert cu arome care mai de care mai placute.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro