SANATATE | Nutritionistul Andrei Morosan: “Stii sa bei apa?”
Apa este cel mai important aliment. Nu poate fi înlocuit. Aceste afirmaţii nu sunt figuri de stil, sunt citate din standardele de apă din ţări dezvoltate.
Omul se poate lipsi în extremis de apă pentru alte folosinţe, dar nu şi de apa de băut. Rezistă timp destul de îndelungat fără mâncare, dar foarte puţin fără apă. Şi găseşte apă în diverse alimente, dar nu se poate lipsi de apa lichidă. Pentru a o cunoaşte vom vedea mai întâi de ce este aşa de importantă apa pentru organism şi ce influenţă are apa asupra stării lui de sănătate.
Proporţia de apă din organism variază după vârstă: de la peste 97% la embrionul de 7 zile, scăzând treptat la 80% la nou-născut, 60-65% la adult şi 50-55% la vârstnic. Procentul de apă variază după intensitatea proceselor metabolice. Acest fapt se reflectă şi în proporţia diferită a apei în ţesuturi: smalţ dentar 0,2%, dentină 10%, ţesut osos 22%, ţesut adipos 20%, ţesut cartilaginos 55%, muşchi striat 75%, ficat 75%, rinichi 80%, creier (substanţă cenuşie) 85%, plasmă sangvină 90%.
Procentul de apă din organism depinde de sex: în medie 52% la femei (deoarece au mai mult țesut adipos) şi 63% la bărbaţi. La obezi, procentul de apă poate scădea astfel până la 40%.
Rolurile apei în organism sunt multiple, cele mai importante fiind:
- transportă elementele nutritive la celulă
- rol în metabolizarea micro și macronutrienţilor
- sursă de calciu, magneziu, sodiu, potasiu şi alte substanţe utile pentru organism, dar uneori şi de elemente nedorite (toxine, agenţi patogeni etc)
Chinezii şi japonezii beau ceai fierbinte în timpul mesei, nu apă rece. Este frumos să bei un pahar cu apă rece după masă, dar apa rece solidifică hrana uleioasă pe care tocmai ai înghiţit-o. Va încetini digestia. Când aceasta reacţionează cu acidul, se va rupe şi va fi absorbită de intestine mai repede decât mâncarea solidă. Trece în intestine şi foarte rapid se transformă în grăsime. Prin urmare este mai indicat să se bea supă fierbinte sau apă caldă după mâncare.
Este foarte bine că la TV se promovează consumul de lichide, însă atenţie, nu orice fel de lichide ci apă. Sucul şi berea tot lichide sunt. Se recomandă consumul de minim 2l de apă pe zi, eu recomand minim 3l apă.
Multe persoane probabil se plâng că nu pot bea apa. Vă spun eu secretul, apa se bea cană cu cană. Eu când mă trezesc beau 0,5l apă pe stomacul gol, apoi merg la baie să mă spăl. Când revin în bucătărie mai beau 0,5l cu suplimenţii şi astfel în nicio oră am băut 1l.
La 30 minute după ce am băut suplimenţii mănânc un shake proteic, iar apoi mai beau 0,5l timp de o oră. Când plec spre birou am grijă să am sticla mea de 2l de apă cu mine, iar până seara s-o termin. 1l se duce din start cu suplimenţii înainte de fiecare masă cu jumătate de oră la amiaz şi seara, iar restul de 1l îl beau în timpul zilei.
Dacă sunt persoane care pur şi simplu nu pot înghiţi apa, atunci recomand să stoarceţi un pic de lămâie sau portocală în apă cât să îi schimbe gustul. Nu socotiţi ceaiul pe care îl beţi în timpul zile ca şi apă. Organismul nostru are nevoie în procesele metabolice de apă. Asta nu înseamnă să nu beţi ceaiuri. Eu personal beau un ceai de plante ce conţine ceai verde şi negru de foarte bună calitate. De cele mai multe ori beau aproximativ 0,5l pe zi.
Cel mai uşor să înveţi să bei apa este să asociezi sticla de 0,5l care o ai mereu în faţa ta cu chipsuri sau ciocolată sau ce îţi place ţie şi în loc să mănânci ciocolata, întinzi mâna şi “mănânci” apă. La mine a funcţionat.
De asemenea, un lucru foarte important care l-am învâţat la un curs internaţioanl în Stockholm de la un laureat al premiului Nobel, Dr. Louis Ignarro, apa nu se bea când ne este sete. Dacă ne este sete deja este prea târziu, organismul ne avertizează că greşim. De cele mai multe ori, durerile de cap care le avem provin de la deshidratarea organismului şi ce facem când ne doare capul? Luăm o pastilă cu o cană cu APĂ şi … ne trece. De fapt s-a demonstrat că apa are efectul de calmare a durerilor de cap de cele mai multe ori nu analgezicele pe care le luăm. Puteţi să încercaţi când vă doare capul, beţi minim 300 ml apă fără pastile să vedeţi ce se întâmplă.
Ca să îmbunătăţim eficacitatea organismului sunt câteva puncte cheie când ar trebui să bem apă: o cană mare înainte să facem baie pentru că ajută la scăderea tensiunii, o cană de apă la culcare pentru că ajută le evitarea atacului de cord sau cerebral (asta dacă nu aveţi grăsimile interne foarte crescute), când ne doare capul să bem o cană mare de apă, dimineaţa pe stomacul gol cel puţin 500ml pentru a începe procesul de detoxifiere al organismului şi cu 30 minute înainte de masă pentru o mai bună digestie.
Obicei sănătos: beţi zilnic cel puţin 3l de apă.
sursa: nutritieoptima.com