SANATATE | Motive pentru care te simți obosit
Există numeroase cauze care duc la epuizarea organismului, de la lipsa somnului la boli precum anemia și diabetul zaharat. Așadar, dacă vrei să o combați, identificarea cauzei este o etapă importantă!
Odihna insuficientă
Pentru a funcționa corespunzător, organismul are nevoie de somn odihnitor, care, în cazul adulților, trebuie să fie de 7-8 ore pe noapte. O rutină în ceea ce privește somnul te ajută să previi insomniile. Astfel, pentru reglarea ritmului circadian, este bine să te culci și să te trezești la aceleași ore.
Apneea de somn
O altă cauză dovedită a oboselii este sindromul de apnee în somn. Pentru ca acest diagnostic să fie pus, trebuie să existe 5 pauze de somn de minumun 10 secunde într-o oră de somn. Poate avea forme uşoare, moderate sau severe. Netratată, apneea de somn duce la oboseală, precum și la complicații deloc de neglijat (infarct, sindrom metabolic). Este bine de știut că excesul de kilograme, fumatul și consumul de alcool agravează sindromul de apnee în somn.
Alimentația precară
Cazurile tot mai frecvente de oboseală pot avea legătură și cu alimentația bogată în grăsimi și în zahăr. O masă copioasă, cu produse sățioase și grase îngreunează digestia, dându-ne senzația de slăbiciune generală. Dar și cei care țin regimuri restrictive sau care au o dietă sărăcăcioasă pot avea stări de oboseală.
Este bine de știut și că surplusul de kilograme sau obezitatea epuizează organismul. Această asociere are legătură cu perturbările pe care le induce greutatea corporală excesivă – problemele de somn, variațiile de tensiune și ale nivelului glicemiei, influențarea metabolismului de către țesutul adipos și dereglarea senzației de sațietate.
Nu este de mirare că multe persoane care reușesc să slăbească declară că se simt în formă, acest beneficiu fiind explicat tocmai prin faptul că greutatea în exces a fost cauza epuizării lor.
Știai că…
…persoanele care sar peste micul dejun se simt mai obosite pe parcursul zilei decât cele care iau masa de dimineață?
Anemia
O cauză importantă a oboselii este anemia, care, din fericire, poate fi tratată. Pentru depistarea ei, este nevoie de analize de sânge (hemogramă completă, sideremie). Anemia se manifestă prin scăderea hemoglobinei și a hematocritului sub valorile normale. Hemoglobina are un rol esențial, ajutând la fixarea și la transportul oxigenului de la plămâni la țesuturi. În afară de oboseală, anemia se manifestă prin gâfâială, amețeli, dureri de cap, paloare a buzelor și a unghiilor, ritm cardiac rapid, dificultăți de concentrare și insomnie. Se tratează prin alimentație (consum de alimente care conțin fier precum carnea), uneori fiind nevoie de administrarea de suplimente.
Diabetul zaharat
O oboseală intensă și neobișnuită poate fi pusă pe seama diabetului sau a complicațiilor acestei afecțiuni. La o persoană care se află sub tratament, epuizarea organismului este un semnal de alarmă în ceea ce privește instabilitatea glicemiei. Mai exact, poate fi vorba de hiperglicemie (creșterea glicemiei peste limitele normale) sau hipoglicemie (nivelul scăzut al zahărului din sânge). Primul lucru care trebuie făcut în acest caz este controlarea nivelului glicemiei și luarea măsurilor care se impun. Netratată, hiperglicemia poate duce la comă diabetică (cetoacidoză). La rândul ei, hipoglicemia necesită administrarea unui produs dulce (3 pătrățele de glucoză sau 1 linguriță cu zahăr sau miere).
Probleme cardiace
O oboseală neobișnuită și persistentă poate fi semnul unei probleme cu inima. De pildă, când este însoțită și de gâfâială, slăbiciunea organismului ar putea fi cauzată de insuficiență cardiacă (incapacitatea cordului de a asigura un debit cardiac adecvat necesităților organismului), chiar și la eforturi foarte mici. De asemenea, slăbiciunea intensă ar putea fi un semnal de alarmă pentru infarct, mai ales în cazul femeilor.
De reținut!
Persoanele cu BPOC (bronhopneumopatie cronică obstructivă) obosesc mai repede, din cauza efortului pe care organismul îl depune pentru a respira.
Hipotiroidia
În hipotiroidie, glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni. Apare o „lenevire” a metabolismului, manifestată prin oboseală, tranzit intestinal încetinit (constipație), tulburări de ciclu menstrual, diminuarea frecvenței cardiace, tulburări metabolice, depresie sau agravarea unei depresii, somnolență, letargie, poftă de mâncare crescută, exprimare greoaie, tulburări de concentrare, piele uscată, vindecare mai greoaie a rănilor, intoleranță la frig, infertilitate și scăderea libidoului. Administrarea hormonilor tiroidieni de sinteză ajută la diminuarea sau reducerea simptomelor hipotiroidismului, printre care și oboseala.
Problemele de la locul de muncă
Există numeroase aspecte legate de serviciu care pot duce la epuizarea fizică și psihică a organismului. De pildă, munca în tura de noapte poate perturba ritmul circadian, ceea ce cauzează oboseală. Orele peste program, efortul fizic sau intelectual intens și mediul de lucru stresant (zgomot puternic, temperaturi extreme) sunt alți factori favorizanți ai oboselii.
Diverse infecții
Sunt numeroase infecții virale care se manifestă (și) prin oboseală. Un prim exemplu în acest sens este gripa, care adesea debutează cu epuizare, după care apare și febra. Oboseala este frecventă și în infecțiile cu virusurile hepatitice, precum și în cele produse de citomegalovirus, în mononucleoza infecțioasă și în cea cu HIV.
Cancerul
Stările de slăbiciune și epuizare însoțesc cancerul, inclusiv tratamentele împotriva acestei boli. Există anumite mecanisme între aceste asocieri. Astfel, unele tipuri de cancer eliberează în sânge cantități mari de proteine numite citokine, responsabile de stările de epuizare. Alte tipuri de cancer cresc nevoia de energie, slăbesc mușchii, afectează unele organe precum ficatul, rinichii, inima sau plămânii ori dezechilibrează hormonii, slăbind corpul. În ceea ce privește tratamente din cancer (chimioterapie, radioterapie etc.), acestea produc slăbiciune generală prin diverse efecte adverse pe care le au, printre care anemia.
Cauze psihologice
Studiile au arătat că factorii de ordin psihologic sunt prezenți în cel puțin 50% din cazurile de oboseală. Persoanele cu depresie au o probabilitate mai mare de a se confrunta cu sindromul de oboseală cronică. Și cei expuși constant stresului ajung să aibă așa-numita oboseală a glandelor suprarenale. Aceasta se manifestă prin epuizare excesivă, trezire greoaie dimineața, lipsa apetitului sexual, sentimentul că nu poți face față solicitărilor zilnice, tendința de îngrășare și nevoia de a consuma excitante (cola, cafea).
Ce este sindromul burnout
Tot mai des în zilele noastre se vorbește despre sindromul burnout. Este vorba despre o stare de epuizare fizică și mentală care apare în urma implicării în situații solicitante, cum sunt cele de la locul de muncă. Este întâlnit mai ales la cei care lucrează în domenii ce presupun interacțiunea cu oameni și se manifestă prin oboseală, insomnie, furie, frustrare, motivație scăzută. Pentru evitarea sindromului burnout este nevoie de găsirea unui echilibru între viața profesională și cea personală, de privilegierea și de implicarea în activitățile plăcute.
Info
O stare prelungită de oboseală poate fi pusă și pe seama infecțiilor urinare. De asemenea, și alergiile alimentare și excesul de cofeină pot epuiza organismul.