SANATATE | Motive pentru care ouăle nu trebuie să-ți lipsească din alimentație
O variantă excelentă pentru micul dejun, prânz sau pentru o cină rapidă, ouăle sunt esențiale pentru a avea o dietă echilibrată. Substanțele nutritive pe care le conțin luptă împotriva bolilor și ajută la îmbunătățirea memoriei.
1. Sunt bogate în proteine
Ouăle conțin proteine de înaltă calitate, adică proteine complete (au în componența lor 9 aminoacizi esențiali, componente ale proteinelor. Potrivit nutriționiștilor, acestea sunt de o calitate mai bună decât cele provenite din carne sau din pește.
2. Reduc nivelul colesterolului rău
Ouăle au fost mult timp contestate din acest considerent. De fapt, cel care conține o cantitate semnificativă de colesterol este gălbenușul. În urma studiilor, s-a demonstrat că, în realitate, colesterolul din ouă are un efect redus asupra celui din sânge (produs de ficat din acizii grași saturați din dieta noastră). Ba mai mult, acesta are un impact pozitiv asupra organismului, reducând nivelul colesterolului rău. Persoanele sănătoase pot consuma 1-2 ouă pe zi, fără a crește riscul bolilor cardiovasculare.
3. Conțin grăsimi bune
Gălbenușul este compus în proporție de 45% din lipide, dintre care 1/3 sunt acizi grași saturați și 2/3 acizi grași nesaturați. Acizii grași nesaturați sunt grăsimi sănătoase, care ajută la protejarea sănătății inimii, la îmbunătățirea digestiei și la întărirea sistemului imunitar.
4. Sunt o sursă bună de vitamine
Ouăle sunt surse de vitamina B2 (ajută la menținerea vederii, la îmbunătățirea calității pielii și la furnizarea energiei necesare organismului), vitamina B12 (esențială pentru funcționarea creierului, a sistemului nervos și la formarea globulelor roșii în sânge) și vitamina D (contribuie la absorbția calciului, a fosforului și previne osteoporoza).
5. Reduc pofta de mâncare
Datorită conținutului ridicat de proteine, ouăle (în special albușurile) generează o senzație de sațietate timp de mai multe ore, deoarece durează mult timp pentru a fi digerate. Potrivit nutriționiștilor, o omletă sau un ou fiert sunt opțiuni foarte potrivite pentru micul dejun, mai ales pentru persoanele care au un stil de viață activ sau care practică sport.
6. Stimulează funcțiile creierului
Complexul de vitamine B și de lecitină din ouă contribuie la îmbunătățirea funcțiilor sistemului nervos, la menținerea sănătății vaselor capilare, stimulând dezvoltarea cerebrală.