SANATATE | Moduri eficiente prin care sa previi si sa tratezi anemia
Anemia afecteaza una din 10 femei, dar poate aparea si la copii si barbati. Din cauza numarului mic de celule rosii din sange, oxigenul nu mai este transportat in mod corespunzator prin tot corpul si astfel apare anemia. Iti prezentam simptomele si factorii de risc ai anemiei, dar si diferite moduri prin care poti sa previi sau sa tratezi aceasta afectiune.
Simptomele anemiei
In cazul in care esti tot timpul obosit, chiar daca ai respectat programul de somn sau iti lipseste energia pentru a efectua activitatile zilnice, exista posibilitatea sa suferi de anemie. Din cauza acestei afectiuni, pot aparea probleme de memorie, iar starea de spirit va fi dramatic afectata. Printre simptomele anemiei se numara slabiciune, ameteala, piele palida, dureri de cap, amorteala sau raceala in maini si picioare, precum si temperatura scazuta a corpului.
Un alt simptom destul de frecvent apare la nivelul inimii. Intrucat oxigenul nu mai este transportat corespunzator in tot corpul, inima trebuie sa lucreze mai mult pentru a pompa suficient oxigen organelor. Prin urmare, pot aparea dificultati de respiratie, dureri in piept sau ritm cardiac anormal.
Factori de risc
Femeile si persoanele cu boli cronice sunt cele mai predispuse in a dezvolta anemie. In perioadele ciclului menstrual, femeile pot deveni anemice. De asemenea, modificarile volumului de sange din timpul sarcinii poate duce la anemie. Dieta saraca in fier, acid folic sau vitamina B12 creste riscul de a dezvolta anemie.
Aproximativ unul din sapte copii sunt anemici la varsta de 2 ani, de cele mai mutle ori pentru ca nu au suficient fier in dieta lor. Pentru a preveni anemia, copilul trebuie testat cand implineste 12 luni. Fara tratament, o forma grava de anemie ar putea afecta permanent dezvoltarea creierului.
Moduri de prevenire a anemiei
O dieta sanatoasa poate impiedica aparitia anemiei. Astfel, pentru a avea suficient fier in organism este bine sa consumi alimente, precum carne rosie, ficat, peste, linte, fasole, legume cu frunze verzi si fructe uscate.
In plus, organismul are nevoie de vitamina B12 si acid folic, de care poti beneficia daca consumi produse lactate, spanac, banane, paine si cereale.
Moduri prin care sa tratezi anemia
1 Suplimente
Pastilele pe baza de fier sunt necesare pentru tratarea anemiei. Este indicat ca aceste medicamente sa fie luate cu alimente bogate in vitamina C, precum sucul de portocale, insa nu trebuie sa se amestece pastila de fier cu cea de calciu sau sa fie consumata cu ceai ori cafea, intrucat se poate bloca absorbtia.
Este indicat ca femeile gravide sa includa 27 miligrame de fier pe zi in dieta lor.
2 Medicamente
Uneori, anemia este cauza unor alte boli, precum cele de rinichi sau boli autoimune care determina organismul sa atace propriile celule rosii din sange. In acest caz, este nevoie de tratament pe baza de medicamente, sub supraveghere medicala.
3 Proceduri medicale
In cazul unei anemii severe, este nevoie de transfuzii de sange sau, in cazul in care productia de celule rosii din sange nu functioneaza corect, anemia poate fi tratata sau vindecata cu ajutorul unui transplant.
Astfel, maduva osoasa de la un donator inlocuieste deficienta de maduva osoasa de la persoana suferinda, iar organismul incepe sa produca celule sangvine sanatoase.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro