SANATATE | Mituri despre întrebuinţarea plantelor
Ele pot avea efecte terapeutice, dar şi reacţii adverse, de aceea produsele bazate pe plante trebuie recomandate doar de către un medic fitoterapeut, singurul care poate stabili ce plantă trebuie administrată, în ce doză, pe ce perioada de timp.
Piaţa românească este invadată de tot felul de produse, unele ce nu au inscripţionat numele tuturor plantelor din compoziţie, concentraţia de substanţă activă, dacă provin din culturi ecologice sau dacă conţin şi compuşi sintetici.
Pentru a obţine efecte terapeutice reale şi benefice, cu minimum de efecte adverse, este bine să consumăm produse ce aparţin unor firme de renume (româneşti sau autohtone) şi ele să fie avizate de un medic.
Nu va lăsaţi înşelaţi de publicitatea făcută unor produse, chiar şi de către diferite vedete, aceasta nu reflectă întotdeauna calitatea lor!
Plantele nu au efecte secundare
Plantele, ca şi medicamentele, au o compoziţie chimică care le imprimă acţiunea terapeutică, dar poate genera şi efecte adverse, în cazul în care nu sunt administrate în mod adecvat.
Sunătoarea are efecte excelente antidepresive şi anxiolitice, stimulează secreţia de bilă, îmbunătăţeşte digestia şi scade aciditatea gastrică. Însă, dacă se iau preparate pe baza de sunătoare în timpul expunerii la soare, poate apărea fotosensibilitatea.
Menta are reale efecte antispastice şi antiseptice la nivel digestiv, tonice ale sistemului nervos. În doze mari, menta poate provoca însă reflux gastroesofagian.
Teiul are efecte sedative, calmante, de favorizare a somnului, dar, băut în exces, are efecte paradoxale excitante asupra sistemului nervos, cauzând insomnie.
Lemnul-dulce şi salvia conţin fitoestrogeni şi au efecte pozitive în reglarea hormonala, dar la femeile ce prezintă risc sau chiar au chisturi mamare sau ovariene devin periculoase.