Sanatate

SANATATE | Mierea: beneficii mai puțin știute

Multă vreme a fost privită doar ca un simplu îndulcitor, vechii greci fiind primii care i-au descoperit virtuțile terapeutice. Ei o consumat pentru proprietățile sale energizante, numind-o „elixirul tinereții“.

Mierea conține apă, zaharuri, vitamine din complexul B, precum și vitaminele A, C, D și K. În funcție de tipul de miere, mai este îmbogățită cu potasiu, calciu, magneziu, fosfor și fier. Este un aliment ușor de digerat, însă conține o cantitate ridicată de zaharuri, așadar nu trebuie consumată în exces.

Reduce colesterolul

În combinație cu scorțișoara, mierea contribuie la eliminarea urmelor de grăsime care se depun pe vasele de sânge și ajută la scăderea colesterolului rău (LDL-ul). Este recomandat să iei tratamentul dimineața. Amestecă 1 linguriță de miere cu ¼ de linguriță de scorțișoară și înghite pe stomacul gol. Urmează tratamentul 1 lună, apoi fă pauză 2 săptămâni înainte să-l reiei.

Are rol antibacterian

Fie că este vorba de răni superficiale ale pielii, cum sunt zgârieturile sau arsurile, sau de probleme interne, cum sunt infecțiile urinare, mierea poate fi utilizată în completarea tratamentului clasic. Ajută la eliminarea bacteriilor din tractul urinar, iar dacă este aplicată pe piele, previne infecțiile, regenerează pielea și are rol cicatrizant. Dacă suferi des de infecții urinare, bea în fiecare dimineață, înainte de micul dejun, un pahar cu apă foarte puțin încălzită, îndulcită cu 1 linguriță de miere. În cazul rănilor ușoare, curăță zona cu o soluție dezinfectantă și aplică pe pielea curată un strat subțire de miere. Repetă tratamentul până la vindecarea rănii.

Îmbunătățește funcționarea ficatului

Stresul, alimentația bogată în grăsimi sau tratamentul medicamentos pot afecta buna funcționare a ficatului. Îl poți proteja cu o cură de miere și ulei de măsline. Toacă 5 lămâi, cu tot cu coajă, cât mai mărunt, apoi amestecă-le cu 500 g de miere de salcâm și 250 ml ulei de măsline extravirgin. Folosește doar lingură de lemn și nu de metal. Acoperă borcanul cu o farfurie mică și lasă 3 zile la macerat. Ia câte 1 lingură de miere, cu lingura de lemn, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Stai culcat pe partea dreaptă după fiecare masă. În același timp, mierea îmbunătățește digestia și stimulează activitatea bilei.

Combate oboseala

Starea de slăbiciune și de somnolență care apare în a doua parte a zilei poate fi înlăturată cu miere. Aceasta conține fructoză, adică zahărul în stare naturală, care se eliberează treptat în sânge și-ți oferă energia de care ai nevoie după-amiaza. Ia câte 1 linguriță de miere ori de câte ori simți nevoia, dar nu mai mult de 3 lingurițe pe zi.

Întărește sistemul imunitar

Nu degeaba bătrânii obișnuiau să pună miere în ceai când răceau. Pe lângă faptul că dă un gust bun ceaiului, mierea conține vitamina C și fier, esențiale pentru întărirea sistemului imunitar. La schimbarea anotimpurilor sau în perioadele de suprasolicitare, ia zilnic câte 1 lingură de miere de tei sau polifloră. Pentru cele mai bune rezultate, o poți combina cu lămâi. Taie cubulețe 3lămâi. Pune într-un borcan un strat de miere, unul de lămâi, din nou miere și continui până când temini ingredientele, deasupra fiind un strat de miere. Lasă la macerta, la frigider 4-5 zile, apoi ia câte 1 lingură pe zi.

Bine de știut

O linguriță de miere, după masă, reduce simptomele indigestiei, precum balonarea și durerile stomacale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page