Aproape 75.000 de medici, asistenţi medicali şi alţi angajaţi din sistemul sanitar vor intra, de luni, în grevă generală, ca urmare a faptului că nu s-a ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării, a declarat vineri, pentru News.ro, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.
“Încă nu am ajuns la niciun numitor comun cu oficialităţile, prin urmare în jur de 75.000 de persoane din sănătate, medici, asistenţi, toate categoriile profesionale, intră de luni în grevă generală”, a spus Marius Sepi.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că, la discuţiile care au avut loc vineri, le-au transmis liderilor Federaţiei Sanitas că se caută soluţii soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, iar luni a fost programată o nouă întâlnire.
“Ministrul Sănătăţii s-a declarat deschis la dialog şi la identificarea de soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, conform importanţei si complexităţii activităţii personalului care lucrează în sectorul sanitar. Deja s-au făcut paşi pentru corectarea unor situaţii punctuale. Pe viitor vor fi avute în vedere salariile acelor categorii din sistem care nu au beneficiat de ordonanţele 20/2016 şi 43/2016 privind salarizarea bugetarilor”, arată Ministerul Sănătăţii.
Federaţia Sanitas cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ – 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică – 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe – aproximativ 1.500 de persoane
“De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a spus Sepi.
Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.
“Dar cea mai stringentă solicitare vizează acceptarea plăţii sporurilor la nivelul anului 2016, şi nu 2009, pentru personalul care are acest drept. Cerem adoptarea de urgenţă a revendicărilor noastre, altfel în 31 octombrie va fi grevă generală în sănătate. În plus, susţinem orice acţiune a pacienţilor care atenţionează cu privire la lipsa medicamentelor”, a spus prim-vicepreşedintele Sanitas.
Protestele Federaţiei Sanitas au început cu pichete, în 20 septembrie la sediul Ministerului Muncii, în 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, în 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi în 11 octombrie la sediul Parlamentului. În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi au purtat banderole pe braţe în timpul serviciului, în toate spitalele, iar în 19 octombire, sindicaliştii au fost în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului timp de două ore.
One Comment