Sanatate

SANATATE | Medicamentele antidepresive: efecte nocive si solutii alternative

Medicamentele antidepresive se afla pe locul trei in topul celor mai prescrise tratamente din lume. Acest tip de medicatie se prescrie in cazul depresiei, a tulburarilor bipolare, a stresului postraumatic, precum si in cazul tulburarilor obsesiv-compulsive sau al anxietatii. Cu toate acestea, specialistii spun ca ar trebui incercate si alte metode de tratament, inainte de a prescrie medicamente antidepresive, intrucat acestea creeaza dependenta si pot provoca reactii adverse, uneori extrem de periculoase.

“Noi credem ca exista dovezi incontestabile ca medicamentele antidepresive sunt nesigure”, a declarat psihologul Peter Kinderman, director al Institutului de Psihologie din Liverpool. Potrivit unor studii epidemiologice efectuate recent, o persoana din cinci sufera de o tulburare psihologica. In acest sens, un numar tot mai mare de medici de ingrijire primara recomanda medicamentele antidepresive, in ciuda slabei pregatiri a acestora in ceea ce priveste acest domeniu.

Tratamente alternative
Unele persoane manifesta aversiune fata de medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala. De aceea, daca sunt sfatuite corespunzator de catre persoanele avizate, pot apela la alte mijloace curative.

Prima metoda in sprijinul vindecarii o reprezinta autosugestia. Pentru acest proces, trebuie sa iti stabilesti o propozitie, la timpul prezent si imperativ, pe care sa o repeti in mod constant. De exemplu. “Nu sunt deprimat” sau “Ma simt din ce in ce mai bine”. Astfel, subconstientul tau lucreaza pentru tine, iar rezultatele se vor vedea mai repede.

In cazul depresiei, sprijinul unui psihoterapeut este o metoda cu efecte benefice in tratarea acestei boli. Prin intermediul comunicarii, poti trece peste starile neplacute si, astfel, sa nu mai apelezi la tratament medicamentos.

Exercitiile de yoga reprezinta un alt mijloc de vindecare a unor afectiuni psihiatrice, datorita faptului ca reduc stresul.

Efectele medicamentelor antidepresive asupra copiilor
Tulburarea bipolara la copii a crescut de 40 de ori in ultimele doua decenii, potrivit studiilor. Copiii care dezvolta o astfel de tulburare pot avea un istoric familial, evenimente stresante de viata sau traiesc o experienta traumatizanta.

Insa, in multe dintre cazuri, acesti copii nu sufera decat de iritabilitate. Tratati cu medicamente antidepresive apar efecte nocive pe termen lung, sub forma de obezitate, sindrom metabolic, diabet zaharat sau tulburari ale sistemului circulator.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page