SANATATE | Mărarul, de ajutor în bolile femeiești
Folosit de obicei la prepararea mâncărurilor, mărarul le dă o savoare inconfundabilă, dar este și este un bun remediu împotriva problemelor specifice femeii. Sub formă de ceaiuri, ajută la tratarea problemelor digestive și este un bun calmant.
Întărește sistemul imunitar
Consumat sub formă de ceai, mărarul stimulează procesul de digestie și reduce senzația neplăcută de balonare. În plus, conținutul ridicat de potasiu, sulf și calciu ajută la întărirea sistemului imunitar. Planta aromatică aduce beneficii dacă este consumată ca atare, adăugată în mâncăruri sau sub formă de infuzie. Prepară remediul din una-două crenguțe de mărar la 300 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 8-10 minute, apoi strecoară și bea câte o ceașcă de infuzie după fiecare masă. Urmează tratamentul până la dispariția simptomelor.
Combate bufeurile
Specialiștii în fitoterapie spun că remediile pe bază de mărar sunt de mare ajutor în perioada de menopauză. Planta conține fitoestrogeni, de aceea ameliorează bufeurile și previne osteoporoza. Recomandate sunt curele cu salate în care se adaugă câte o legătură de mărar, timp de 14 zile. Mărarul este indicat și femeilor care alăptează, dar și celor care au dureri sau stări de iritabilitate în timpul ciclului menstrual.
Calmează durerile de cap
Folosești mărarul la prepararea mâncărurilor, dar te-ai gândit vreodată că este și un bun medicament natural împotriva durerilor de cap? Ei bine, infuzia pe care o poți obține dintr-o linguriță de mărar verde la o cană de apă fierbinte este recunoscută pentru efectul său sedativ. Ține vasul acoperit 10 minute, apoi strecoară amestecul și bea câte două căni pe zi, de preferat după masa de dimineață și cea de seară. Poți beneficia de proprietățile calmante și dacă mesteci câteva tulpini de mărar.
Înlătură aciditatea gastrică
Bogat în vitamine și de minerale, mărarul este un bun remediu pentru persoanele care nu au poftă de mâncare. De asemenea, planta ajută la reducerea hiperacidității gastrice, iar substanțele aromatice din conținut împiedică dezvoltarea bacteriilor dăunătoare de la nivelul intestinului. Pune la macerat o mână de frunze proaspete de mărar (sau trei lingurițe de plantă uscată) la jumătate de litru de apă și lasă vasul acoperit 10 ore. Strecoară maceratul și consumă câte două-trei căni zilnic, trei săptămâni.
Te ajută să scapi de sughiț
Ceaiul de mărar este una dintre soluțiile la-ndemână la care poți apela pentru a scăpa de sughiț. Prepară ceaiul astfel: opăreşte o linguriţă de seminţe la 250 ml apă clocotită, timp de 3 minute, apoi bea acest ceai neîndulcit. Indicat este să bei ceaiul rece, cu înghițituri mici. Efectul este similar și dacă mesteci îndelung câteva tulpini de mărar.
Sursa: clickpentrufemei.ro