Sanatate

SANATATE | Magneziul înlătură stresul și stările de anxietate

Magneziul este al patrulea în clasamentul celor mai importante minerale din organismul uman, pe lângă calciu, potasiu şi fier, fiind indispensabil în procesul de metabolizare a glucidelor, lipidelor şi proteinelor, dar şi în excitabilitatea neuromusculară. În egală măsură, magneziul este un regenerator celular, un echilibrant psihic şi un drenor hepatic care contribuie şi la menţinerea unui sistem cardiovascular sănătos şi previne atacurile de inima.

Cum se manifestă deficiența de magneziu

Carența de magneziu se manifestă, de obicei, prin apariția apatiei, a insomniei, a durerilor de cap, a anxietății, a tulburărilor digestive sau a crampelor musculare.

,,Cantitatea de magneziu din organismul unui adult este de aprox. 25 g şi mai mult de jumătate din acesta se găseşte în oase, un sfert în muşchi, iar restul în inima, ficat, rinichi, tub digestiv şi plasmă. Nevoia zilnică de magneziu pentru fiecare kilogram din corp este de 5 mg, copiii au nevoie de 15 mg per kilogram/corp, iar femeile însărcinate de 10 mg per kilogram/corp. De multe ori, simptomele deficitului de magneziu sunt asemănătoare celor cauzate de carenţă de calciu: crampe musculare, stări de nervozitate, lipsa de concentrare, stres, oboseală, memorie mai slabă. Este greu de diagnosticat deficienţă de magneziu deoarece această nu apare la testele de sânge. De aceea, suplimentele alimentare se administrează numai dacă ne cunoştem bine starea de sănătate şi în funcţie de vârstă, de sex, de efortul fizic sau intelectual depus. Luate în exces sau necorespunzător şi vitaminele pot fi periculoase”, explică dr. Florenţa Creţu.

Rolul magneziului în organism

– Asigura sănătatea inimii prin participarea la distribuirea eficientă a potasiului, calciului şi a altor nutrienţi la nivel celular;
– Consolidează oasele impreua cu calciul şi cu vitamina D;
– Purifică organismul, un nivel de magneziu în limite normale neutralizând şi eliminând mai uşor metalele grele, substanţele chimice din mediul înconjurător sau din alimentele nesănătoase, pesticidele şi ierbicidele, precum şi alte toxine care ne pătrund în corp şi ne atacă organele vitale;
– Relaxează nervii şi muşchii;
– Ajută la circulaţia sângelui;
– Ajută la transformarea zahărului în energie şi la sinteză proteinelor;
– Participa la procesul de digestie, ajutând la mistuirea alimentelor şi la absorbţia nutrienţilor în organism;
– Stimulează producţia de acid hidrocloric în stomac şi a bilei la nivelul ficatului;
– Împiedică formarea depunerilor de calciu, a calculilor renali şi biliari.

Cele mai bogate surse de magneziu

Pentru o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, sursele de magneziu ar trebui să fie cât mai diverse: de la cereale integrale şi expandate, apă minerală, seminţe de dovleac, floarea soarelui, susan, spanac, fasole neagră, quinoa, până la banane, cartofi, sfeclă, smochine, curmale, migdale, nuci şi alune crude, nu prăjite.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page