Sanatate

SANATATE | Lovitură în dinţi. Ministrul Nicolăescu a tăiat fondurile pentru îngrijirile stomatologice: „Trebuia să iau de la oncologie sau de la diabet. De unde să tai?”

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a sistat, începând cu luna aprilie, alocarea tuturor fondurilor pentru asistenţa medicală stomatologică.

Decizia înseamnă că românii vor trebui să scoată bani din buzunar pentru fiecare vizită la dentist, inclusiv pentru urgenţe. Aceasta, în condiţiile în care România ocupă un loc codaş în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte igiena orală şi vizitele la stomatolog. „Trebuia să iau de la oncologie sau de la diabet. De unde să tai?”, s-a întrebat retoric ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, după ce instituţia pe care o conduce a decis să reducă la 0 bugetul – şi aşa mic – pentru cariile românilor.

„Banii alocaţi de minister pentru această ramură a medicinei erau şi aşa foarte puţini. În primul trimestru, au fost alocaţi 13 milioane de lei, în condiţiile în care în sistem au mai rămas aproximativ 1.780 de stomatologi în contract cu casele de asigurări de sănătate. Din aprilie, bugetul este zero. Din aceşti bani medicii aveau de ales între a trata cariile copiilor sau a face un sfert de placă dentară pentru un pensionar”, a declarat pentru gândul prof. dr. Ecaterina Ionescu, preşedinta Colegiului Medicilor Dentişti din România.

Reacţia ministrul Sănătăţii: „Trebuia să iau de la oncologie sau de la diabet. De unde să tai?”

Contactat de gândul, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că nu sunt bani pentru finanţarea medicinei stomatologice. Şeful de la Sănătate a menţionat că va încerca, la rectificarea bugetară, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, însă, dacă nu vor fi găsiţi banii necesari, demersul va fi amânat pentru 2014.

„Sper să scap anul acesta de plata arieratelor, iar banii pe care i-am plătit pe arierate, respectiv 3,5 miliarde de lei anul acesta, să fie îndreptaţi de la anul exact acolo unde este nevoie. Este un angajament pe care România şi l-a luat, şi anume acela că va plăti arieratele, iar acest angajament trebuie dus la îndeplinire. Sigur, asta în dauna unor servicii medicale”, a mai spus Nicolăescu.

Întrebat dacă nu s-au putut găsi alte soluţii sau dacă nu s-a putut tăia din altă parte, ministrul Sănătăţii a spus: „Trebuia să iau de la oncologie sau de la diabet. De unde să tai din altă parte? Am luat de unde era mai puţin grav şi de unde afecta mai puţin viaţa oamenilor. Dacă nu îi dai unui bolnav de cancer medicamentul moare, dar dacă nu îşi face o carie, astăzi, omul nu moare, din păcate sau din fericire. Am încercat să facem prioritizare. Am luat de unde se poate, de unde nu punem viaţa omului în pericol. Banii sunt puţini. Asta este. E aşa de greu de înţeles? Eu nu cred. E nevoie de bună-credinţă”, ne-a mai declarat Eugen Nicolăescu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page