Sanatate

SANATATE | Legumele și fructele cu cele mai multe pesticide

Pesticidele sunt asociate problemelor de creştere la copii, pot acţiona ca agenţi cancerigeni sau afecta sistemul endocrin. Iată care sunt fructele și legumele care conțin cele mai multe pesticide!

Pentru a ajuta consumatorii să facă cea mai sănătoasă alegere, organizaţia Environmental Working Group (EWG) a publicat o listă a celor mai contaminate produse, notează huffingtonpost.com, citat de Mediafax.

Folosind informaţiile puse la dispoziţie de Departamentul american al agriculturii, referitoare la urmele de pesticide depistate în 48 de fructe şi legume, EWG a publicat Ghidul anual al fructelor şi legumelor ce conţin pesticide.

Reziduri de pesticide au fost depistate în cazul a două treimi din fructele şi legumele testate, merele fiind în fruntea clasamentului pentru al cincilea an consecutiv.

Cei care critică organizaţia neguvernamentală EWG se tem că lista fructelor şi legumelor contaminate va determina consumatorii să nu mai cumpere aceste produse. Lista produselor curate, care cuprinde produsele ce nu conţin pesticide, poate influenţa deciziile luate la cumpărături.

„Noi vă spunem să mâncaţi fructe şi legume, dar, ştiind care sunt cele care au o concentraţie mai mare de pesticide, puteţi opta pentru variantele organice, dacă sunt disponibile sau vi le permiteţi sau puteţi să folosiţi lista produselor curate”, explică Sonya Lunder, analist în cadrul EWG, citată de Mediafax.

–          cartoful: s-a descoperit că un cartof obişnuit conţine o importantă cantitate de pesticide, raportată la greutate;

–          mazărea: o singură mostră conţine 13 tipuri diferite de pesticide;

–          roșiile cherry: o  singură roşie conţine 13 tipuri diferite de pesticide;

–          castraveții: nu foarte multe s-au schimbat în privinţa castraveţilor, aceştia rămânând pe acceaşi poziţie ca în clasamentul de anul trecut;

–          gogoșarii: un număr de 15 pesticide au fost depistate într-un singur gogoşar;

–          spanacul: frunzele sale verzi au coborât pe locul şapte anul acesta, de pe poziţia a şasea, ocupată anul trecut;

–          țelina: ocupă locul al şaselea în clasamentul din 2015;

–          strugurii: o singură boabă de strugure conţine 15 pesticide;

–          căpșunile: la fel ca în cazul roşiilor cherry, într-o singură căpşună au fost depistate 13 tipuri diferite de pesticide;

–          nectarinele: un procent de 97% din toate exemplarele de nectarine importate în SUA şi analizate de EWG conţineau cel puţin un tip de pesticid;

–          piersicile: cel puţin un tip de pesticide a fost identificat în 98% din piersicile supuse testelor;

–          merele: acest fruct ocupă prima poziţie din acest clasament. Aproape toate mostrele (99%) conţineau cel puţin un tip de pesticid.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page