SANATATE | Leacuri pentru tulburările menstruale
Ciclul menstrual durează prea mult sau prea puțin și este însoțit de dureri foarte mari? Dacă suferi de tulburări menstruale, este bine să știi că unele plante îți pot fi de ajutor. Iata cateva leacuri pentru tulburările menstruale.
Dietele drastice, stresul și trecerile de la un anotimp la altul pot fluctua ciclul. Ciclul menstrual, perioada de la debutul unui flux menstrual până la începutul altui flux menstrual, este o cascadă de evenimente hormonale controlate de hipotalamus (grup de celule nervoase din centrul creierului), glanda pituitară (glanda endocrină care secretă hormoni) și ovare.
– Lemnul-dulce și coada-șoricelului tratează amenoreea
Absența menstruației sau încetarea anormală a acesteia se numește amenoree și poate fi cauzată de stresul emoțional, activitatea fizică obositoare, dieta drastică, obezitate, diabet, boli de inimă și hormonale. Nivelurile scăzute de estrogen care însoțesc această problemă duc și la pierderea de masă osoasă.
Amenoreea se poate trata cu plante medicinale care restabilesc echilibrul hormonal. Una dintre acestea este lemnul-dulce, care are acțiune antispastică și antiinflamatoare. Este indicată tinctura de lemn-dulce, care se obține prin macerarea a 10 linguri de rădăcină mărunțită, în jumătate de litru de alcool de 70 de grade, pentru 2 săptămâni, într-un borcan închis ermetic.
Filtrează amestecul și depozitează lichidul în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează 1 linguriță de tinctură, diluată în jumătate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi.
Un alt leac care tratează amenoreea este infuzia de coada-șoricelului. Planta este antispastică și favorizează apariția menstruației. Pune 1 linguriță de plantă mărunțită, peste care toarnă 250 ml de apă clocotită. Acoperă, iar după 10 minute strecoară amestecul. Consumă 2 ceaiuri pe parcursul unei zile, 7 zile la rând.
Menstruație neregulată? Încearcă pelinarița
Ciclul cu o durată normală, dar care se instalează la intervale de timp care depășesc 26-30 de zile poate fi normalizat, cu ajutorul plantelor medicinale cu acțiune hormonală.
Printre acestea se numără pelinarița, sub formă de infuzie caldă, consumată în cantități mici. Ceaiul se prepară din 3 lingurițe de plantă la o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute, se strecoară și se bea cu înghițituri mici, doar un ceai pe zi.
Mielăreaua este o altă plantă medicinală care reglează ciclul menstrual. Consumă 10-12 picături de tinctură de mielărea, diluate în apă, dimineața, în a doua parte a menstruație. În magazinele naturiste, mielăreaua se găsește sub formă de capsule sau tinctură.
Această plantă nu este indicată persoanelor afectate de Parkinson, schizofrenie, tulburări psihice sau cancer. Totodată, nu se administrează concomitent cu anticoncepționale sau medicamente antipsihotice și nici pe perioada sarcinii sau a alăptării.
– Traista-ciobanului reduce sângerarea în exces
Traista-ciobanului și sorbestrea sunt plante cu efect astrigent, care reduc sângerarea menstruală abundentă. Decoctul de sorbestrea se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită.
Se bea o cană de 3-5 ori pe zi în timpul sângerării. De ajutor este și tinctura de traista-ciobanului. Umple o sticlă sau un borcan cu plantă culeasă recent, tăiată mărunt, peste care toarnă alcool de 45 de grade și lasă la macerat 14 zile, la soare sau lângă o sursă de căldură.
Filtrează și păstrează la rece, în sticle mici, închise la culoare. Se administrează 5-10 ml de tinctură, diluată în apă, de 3 ori pe zi.
Mușețelul calmează crampele menstruale
Ceaiul de mușețel a fost folosit de femeile din Egiptul Antic pentru a linişti durerile menstruale. Efectul plantei a fost confirmat de studii clinice care au arătat că infuzia creşte nivelul de glicină, un compus al urinei, care calmează spasmele musculare.
Pentru a prepara ceaiul trebuie să adaugi o lingură de flori de muşeţel la o cană cu apă clocotită. Lasă cana acoperită 10 minute, după care strecori şi bei.
Și infuzia de gălbenele atenuează durerile menstruale. Pune o cană de apă fierbinte peste o linguriță de plantă uscată și mărunțită. Acoperă 10 minute, strecoară, bea ceaiul cald, neîndulcit, cu înghițituri mici, pe parcursul a 10 – 15 minute. Consumă 2-3 căni de ceai pe zi.