SANATATE | Leacuri neștiute cu citrice
Bogate în antioxidanți, vitamine și minerale, citricele au numeroase proprietăți terapeutice. Consumate proaspete, în salate sau sub formă de suc, portocala, lămâia și grepfrutul te apără de bolile specifice iernii și nu numai.
Lămâia, de ajutor în afecțiunile hepatice
Bogat în vitamine (C, B1, B2, B3, A și E) și acid citric, acest fruct are numeroase beneficii pentru sănătate. De la acesta se folosește pulpa, coaja și sâmburii, atât pentru uz intern, cât și extern. De asemenea, lămâia este utilizată și în cosmetică, mai ales sub formă de ulei esențial.
Vitamina C ne apără de agresiunea poluanților și stresului, ajută în tulburări de circulație, în hemoragii gingivale. Consumul de lămâie mărește capacitatea de apărare a organismului în bolile infecțioase și ține la distanță stările febrile.
Sâmburii sunt de ajutor dacă te confrunți cu paraziți intestinali. Indicat în acest sens este maceratul la rece, care se obține dintr-o lămâie zdrobită, cât mai bogată în sâmburi (mărunțiți), lăsată, 2 ore, în 300 ml de apă cu miere. Lămâia se stoarce foarte bine și amestescul se consumă seara, înainte de culcare. Tot ca vermifug, se recomandă consumul a 2 lingurițe de sâmburi zbrobiți cu jumătate de linguriță de miere, pe stomacul gol în fiecare dimineață, 5-6 zile.
Cura cu lămâie este o terapie care dă rezultate foarte bune în afecţiunile hepato-biliare (hepatite cronice, dischinezii biliare şi litiază biliară) și contribuie la detoxificarea ficatului. Pe lângă tratamentul şi regimul recomandate de medic, sucul de lămâie are acţiune bactericidă (distruge bacteriile) şi antiseptică generală.
Pentru că activează globulele albe, acest suc întăreşte imunitatea bolnavului. Cura începe cu o lămâie pe zi, crescând zilnic consumul cu câte una, până se ajunge în ziua a zecea la 10 lămâi (consumată sub formă de suc, limonadă, în preparate culinare), apoi se iau în ordine descrescătoare, până se ajunge la o lămâie pe zi.
Datorită efectului lor antiseptic și cicatrizant, lămâile se pot utiliza în plăgi infectate, erupții, furuncule, acționând și în calmarea înțepăturilor de insecte. Se aplică prin tamponare.
Sucul de lămâie este util și în problemele tenului: închide porii și este tonic pentru piele. În plus, dacă este adăugat în apa cu care te clătești pe păr, dă suplețe și strălucire acestuia. Dacă ai unghiile casante, masează-le cu felii de lămâie.
Portocala are efect laxativ
La fel ca și lămâia, portocala este bogată în vitamine (C, A, B), minerale (calciu, magneziu, fosfor și sodiu) și oligoelemente (fier, cupru, zinc, mangan). Necesarul zilnic de vitamina C este asigurat prin 100 ml suc proaspăt din pulpă de fruct. Totodată, este unul dintre cele mai bune fructe pentru sezonul rece, deoarece este un excelent remineralizant, suplinind lipsa de vitamine și întărind capacitatea de apărare a organismului.
Portocalele au proprietăți diuretice și laxative. În scop purgativ, fierbe coaja de la 2 portocale 30 de minute. Aruncă apa și fierbe din nou în apă îndulcită cu miere (200 g de coajă la 1 litru de apă). Pune coaja pe o farfurie și consum-o a doua zi dimineață.
Efectul astrigent și cel antiseptic fac ca portocalele să fie recomandate și în stomatite și gingivite. Stoarce o lămâie bine coaptă și tamponează zilnic zonele cu probleme, până vezi îmbunătățiri.
Afecțiunile respiratorii pot fi și ele tratate cu remedii naturale cu portocale, acestea având efect expectorant. Consumul de suc de portocale amestecat cu un vârf de sare și o lingură de miere este un leac eficient în tuberculoză, astm, răceală, bronșite, faringite, febră, laringite, pneumonii.
Grepfrutul ține la distanță oboseala și arsurile la stomac
Pe lângă faptul că este un fruct delicios, grepfrutul poate fi folosit pentru a trata multe afecțiuni, care nu necesită consultul unei medic.
Pentru a preveni infectarea tăieturilor și zgârieturilor, aplică suc de grepfrut. Acesta are proprietăți antibiotice, prevenind apariția infecțiilor.
Față de alte produse antibacteriene sucul de grepfrut nu deteriorează pielea. Totodată, mănâncă cel puțin un grapefrut pe zi pentru a reduce cantitatea de acid pe care organismul o produce. În felul acesta, arsurile de stomac nu te vor mai deranja.
Dacă suferi de diaree și de inflamarea intestinului, apelează cu încredere la grepfrut. În țările în curs de dezvoltare, fructul este adesea folosit pentru protejarea oamenilor de dizenterie, tifos și alte probleme care pot rezulta din consumul de apă murdară sau de alimente stricate.
De asemenea, sucul de grepfrut înlătură oboseala. Vitaminele și mineralele care se găsesc în acesta te pot ajuta să te energizezi după o zi lungă și epuizantă. Amestecă suc de lămâie și suc de grepfrut în părți egale și bea când ai nevoie de un impuls.
Dacă vrei să ții la distanță cancerul sau să reduci infecțiile respiratorii, folosește cojile de la grrepfrut. Bogate în vitamine, în special A și C, substanțe hipotensive și anticancerigene, acestea pot fi utilizate în ceaiuri, dulcețuri sau marmelade.
Evită grepfrutul dacă iei pastile
Grepfrutul nu permite medicamentelor să se descompună în organism, astfel că acestea ajung direct la intestine și ficat. Narigenina, substanța care dă gustul amar acestui fruct, poate să oprească metabolizarea pastilelor, împiedicând eliminarea lor din organism, crescând în acest fel riscul unei intoxicații.
Sursa: clicksanatate.ro