Sanatate

SANATATE | Lactatele reduc efectul antibioticelor

Afecţiuni precum răcelile banale, tulburările digestive, durerile de cap, stomac sau dinţi, necesită medicamente pentru care nu este obligatorie eliberarea unei reţete. Aveţi grijă, însă, cu ce combinaţi aceste tratamente! Dr. Alin Popescu ne spune cum interacţionează medicamentele cu tutunul, alcoolul sau diverse alimente.

Evitaţi să luaţi mai multe pastile deodată!

Două sau mai multe medicamente luate în acelaşi timp pot afecta modul în care unul sau celălalt acţionează în organism. Un antiacid pe care-l luăm împotriva durerilor de stomac poate face ca un anticoagulant să se absoarbă mai lent, iar aspirina măreşte uşor efectul anticoagulantelor.

Întrebaţi medicul ce alimente să evitaţi!

Alimentele pot interacţiona cu medicamentele, făcându-le să acţioneze mai rapid, mai încet sau chiar anulându-le orice efect. Calciul din produsele lactate interferează cu absorbţia tetraciclinei, un antibiotic folosit pe scară largă.

Citricele sau fructele care conţin acid ascorbic accelerează absorbţia fierului din suplimentele de fier.

Băuturile carbogazoase, băuturile din fructe şi legume cu un conţinut ridicat de acid (struguri, mere, portocale sau roşii) determină dizolvarea unor medicamente la nivelul stomacului, în loc de intestin, unde absorbţia s-ar fi realizat mai eficient.

Nu consumaţi alcool când luaţi medicamente!

Consumul de alcool poate genera modificări de structură la nivelul ficatului, accelerând efectul unor medicamente precum cele anticoagulante, dar şi cele împotriva diabetului.

Persoanele care au dezvoltat o anumită toleranţă la efectul sedativ al alcoolului au nevoie de doze mai mari de tranchilizante sau somnifere ca să obţină efectul dorit. Cei care au alcool în organism necesită doze mai mari de anestezic, somnul astfel indus fiind mai profund şi cu o durată mai lungă.

Renunţaţi la fumat!

Femeile care iau anticoncepţionale şi fumează au un risc crescut de a dezvolta infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Nicotina accelerează efectele medicamentelor utilizate în tratamentul astmului bronşic, dar şi al tranchilizantelor, analgezicelor şi antidepresivelor.

Cinci sfaturi utile

Dacă un medicament nu îşi face efectul dorit, apelaţi la un medic!

Dacă apar simptome neaşteptate, precum erupţii, greaţă, ameţeli, dureri de cap, anunţaţi un doctor imediat!

Nu opriţi tratamentul doar pentru că vă simţiţi mai bine!

Citiţi etichetele medicamentelor pentru instrucţiuni specifice sau avertizări de genul “ a nu se administra pe stomacul gol “ sau “ a nu se lua cu lapte “!

Nu lăsaţi niciodată medicamentele la dispoziţia copiilor!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page