Sanatate

SANATATE | La ce sunt bune frunzele uscate de nuc

Nucul este o veritabila farmacie verde, fiecare din partile sale – fructele, frunzele, coaja – contribuind sub diferite forme la intarirea sanatatii noastre. De data aceasta ne vom opri asupra frunzelor de nuc, un leac traditional pentru diferite afectiuni sau un ingredient predilect pentru tratamente naturiste de infrumusetare. Vedem in cele ce urmeaza la ce sunt bune frunzele uscate de nuc.

Frunzele sunt foarte bogate in substante active, dintre care: taninuri variate, care le confera calitati astringente, hipoglicemiante, hipotensive si antiseptice. Folosite si in afectiunile pielii, acestea favorizeaza vindecarea ranilor. Frunzele de nuc mai contin acid galic, vitamina C, ulei esential, flavone, principii amari, pigmenti cu culori din toata gama de verde, si derivati naftochinonici ce au proprietati fungicide si antibacteriene.

Frunzele de nuc trebuie culese la inceputul verii, cat sunt tinere si de un verde intens. Ele se culeg fara codita si sunt apoi puse la uscat intr-un spatiu umbrit si bine aerisit. Va dati seama imediat cand sunt uscate prin simpla strangere in palma. Daca se sfarama usor, atunci puteti sa le depozitati in pungi de plastic sau saculeti din carpa.

Ele pot fi apoi folosite atat pentru uz intern, cat si intern. De exemplu, daca aveti un ten gras si vreti sa reglati productia de sebum, atunci apelati cu incredere la o infuzie din frunze uscate de nuc. Folositi patru linguri de frunze uscate sfaramitate la un volum de 250 de ml de apa fierbinte, lasati la infuzat pret de mai multe minute si apoi, dupa racire, stergeti-va pe fata cu lichidul.

Acelasi volum de apa clocotita si doar o lingura de frunze uscate sunt cele doua ingrediente pentru o infuzie care va imbunatateste digestia si trateaza diferite alte efectiuni. Acoperiti timp de 10 minute, dupa care consumati continutul imediat ce se raceste. Ceaiul poate fi folosit ca adjuvant in tratamentul enteritei, gastritei si a inflamatiilor intestinale, actionand si ca un antidiareic eficient. Aceeasi combinatie ajuta si la prevenirea caderii parului, ungand la radacina parului dupa spalare si lasand apoi sa se usuce liber.

Mai mult decat atat, infuzia de frunze de nuc este utila in diabetul zaharat, hepatite, icter, candidoze, leucoree, rahitism, intoxicatii cu metale grele, incontinenta urinara. De asemenea, decoctul de frunze de nuc poate fi folosit pentru a trata arsurile solare, dar si alte probleme ale pielii, precum dermatita, acneea, eczemele si furunculozele, transpiratie excesiva sau unghii infectate.

Si, la final, cu doua lingurite de frunze uscate la o cana obtineti o infuzie cu care sa faceti gargara impotriva durerilor de gat sau cu care sa clatiti gura in caz de gingivita sau parodontoza.

Surse: Farmaciata.ro, Ele,ro, Ziare.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page