SANATATE | La ce probleme te expune lipsa de calciu
Calciul este un element esențial din componența organismului ce poate avea efecte grave atunci când se produc carențe, mai ales în cazul copiilor.
Aproximativ 70% din sistemul osos este alcătuit din calciu, motiv pentru care se afirmă atât de des că avem nevoie de acest mineral pentru a menține masa osoasă sănătoasă.
Joacă un rol semnificativ și în menținerea sănătății sistemului nervos, cât și în dezvoltarea celulelor din organism, în procesul de coagulare a sângelui dar și în activitatea musculară.
Din aceste motive, carența de calciu se poate depista odată cu apariția amețelilor frecvente, a unghiilor mor, subțiri sau casante, încleștarea mâiniroe sau apariția cârceilor.
Anumite afecțiuni hormonale pot contribui la apariția deficitului de calciu din organism.
Din păcate curele drastice de slăbire contribuie și ele la dereglarea nivelului optim de calciu din organism.
Calciul, element vital al sănătății
Element principal în special în perioada de creștere, când are rolul de a întări atât oasele cât și dantura, în dezvoltarea musculară și asigurarea ritmului cardiac.
Scăderea nivelului de calciu din organism este responsabilă și de nopțile de insomnie și de problemele sistemului endocrin.
Indiferent de vârsta la care apare, lipsa de calciu netratată corespunzătoare poate avea efecte destul de negative asupra sănătății tale.
Acest deficit se poate manifesta sub o formă ușoară sau una mai severă.
În primul caz (forma ușoară) se regăsesc simptome precum amorțirea membrelor, contracțiile musculare involuntare, stările de apatie și dereglarile menstruale.
Atunci când starea ușoară nu este tratată la timp, acesta devine severă și simptomele sunt și ami evidente, având parte acum de palpitații, hipotensiune, stări depresive pe perioade mari de timp și chiar și insomnii.
Există și cazuri în care anumite persoane se confruntă cu un nivel ridicat de calciu în organism, numit hipercalcemie, iar simptomele acestui fenomen sunt grețuri și vărsături, dureri musculare, de cap, schimbarea ritmului cardiac și apariția pietrelor la rinichi cât și a depozitelor calcinoase.
Află care sunt cele mai bune surse de calciu AICI
Lipsa calciului poate produce atac de cord
În cazul bebelușilor lipsa calciului poate avea efecte grave deoarece pot apărea deficiente osoase responsabile cu apariția rahitismului.
Având în vedere rolul jucat de calciu în procesul de coagulare a sângelui, lipsa acestui mineral poate fi una din cauzele atacului de cord la bebeluși.
La adulți, carența de calciu netratată este responsabilă de apariția afecțiunilor precum osteoporoză, spasmofilie dar și tulburarea vieții sexuale.
Deși studiile arată că femeile pierd mai repede calciu din organism și asta din cauza menopauzei, nici bărbații nu sunt scutiți de această pierdere.
Este foarte important să nu confunde anemia cu lipsa de calciu. Și de asemenea niciodată nu se ia în acelaşi timp fier şi calciu deoarece unul dintre minerale nu se va asimila corespunzător.
Pentru asimilarea corectă a calciului în organism, acesta se administrează împreună cu vitamina D.