SANATATE | Intoleranta la alimente
Intoleranta la alimente, cauzata adesea de o iritatie a intestinului, este o afectiune din ce in ce mai des intalnita in ultimii ani. Potrivit statisticilor, o persoana din 10 sufera de intoleranta la alimente. Suprimarea alimentului care provoaca probleme de sanatate poate face sa dispara in cateva saptamani aceste tulburari.
Intoleranta la alimente este o hipersensibilitate la anumite substante alimentare cum este imposibilitatea pentru anumite persoane de a putea digera produsele lactate ( lactoza , lactoglobulina) si cerealele care contin gluten (gliadina).
Desi simptomele se aseamana, intoleranta la alimente se distinge de alergia alimentara. In cazul unei persoane cu alergie alimentara, chiar si o cantitate mica de produs poate declansa o reactie alergica severa, in timp ce persoana care sufera de intoleranta poate consuma alimente cunoscute ca ar declansa probleme, fara insa sa apara vreo reactie.
Simptomele intolerantei alimentare
In linii generale, intoleranta la alimente se manifesta prin dureri in zona abdomenului, senzatii de greata, varsaturi, diaree, balonare, reactii cutanate (inrosire, basicute mici, senzatie de mancarime etc), dureri de cap, transpiratii reci. Daca persoana continua sa consume acele alimente, simptomele pot persista, iar in anumite cazuri, pot fi insotite de oboseala si o stare de slabiciune a corpului.
Pot exista uneori si intolerante alimentare ocazionale cauzate de o iritatie temporara a intestinului. Este cazul intolerantei la lactoza, in timpul unui episod de diaree acut.
Cauzele intolerantei la alimente
Aceasta imposibilitate de a digera anumite substante provine din absenta unor enzime capabile sa „divida” aceste proteine, favorizand la nivelul intestinului aparitia proceselor de fermentatie si putrefactie, modificand considerabil flora intestinala.
Alimentele care se afla la originea unei intolerante sunt adesea dificil de identificat. Intolerantele cele mai frecvente sunt cauzate de gluten (o proteina prezenta in germenii mai multor cereale) si de lactoza (zaharul din lapte).
Alte intolerante sunt cauzate de tiramina (o substanta care se gaseste in branzeturi, vin rosu, avocado, capsuni, hering, bere etc) sau de glutamat. Rosiile si alimentele din conserva sunt adesea responsabile de intoleranta.
Intoleranta la lactoza
Intoleranta la lactoza este cauzata de o secretie insuficienta de lactaza (enzima care digera lactoza) din intestin. In anumite cazuri, aceasta insuficienta este ereditara, iar simptomele apar inca de la nastere. Nou-nascutul nu suporta laptele maternal si niciun alt tip de lapte. In anumite cazuri, insuficienta este consecinta temporara a unei infectii din intestin (gastro-enterita) si dispare odata cu vindecarea.
O persoana cu intoleranta la lactoza nu poate digera acest tip de zahar, care ramane in intestin, unde favorizeaza fermentarea bacteriilor. Aceasta intoleranta se traduce prin producerea unei diaree foarte neplacute, asociata cu senzatie de varsaturi, balonare, gaze si dureri de stomac.
Intoleranta la gluten
Intoleranta la gluten se afla la originea unei maladii, maladia celiaca, care poate avea grave consecinte. Ea apare in general la copii in momentul trecerii la alimentatia bazata pe fainoase. Intoleranta la gluten se manifesta prin aparitia diareei sau a scaunelor moi, a balonarii si a oboselii.
Daca aceasta intoleranta nu este rapid depistata, peretele intestinului se poate atrofia, antrenand o proasta absorbtie a celorlalti nutrienti. Dupa o anumita perioada, carentele alimentare apar, copilul inceteaza sa mai creasca, chiar incepe sa piarda in greutate.
Cum se trateaza intoleranta alimentara
Cea mai buna solutie este adoptarea unui regim de excludere a alimentelor care contin gluten, cat si a alimentelor lactate. Insa, mai exista cateva metode prin care sa eviti intoleranta la alimente:
- Adopta o alimentatie sanatoasa, echilibrata, usoara, bogata in vitamine si saruri minerale asimilabile, dar si in fibre (legume verzi, fructe proaspete sau in compot);
- Evita alimentele fabricate artificial, la fel si produsele rafinate;
- Atentie la substantele ascunse. Majoritatea alimentelor industrializate contin fie gluten sau subproduse lactate (zer, de exemplu). Verifica eticheta produsului cu mare atentie inainte sa-l cumperi sau opteaza mai degraba pentru preparate facute in casa, chiar de tine.
Cum inlocuiesti produsele care contin gluten
Produsele naturale fara gluten sunt: orezul, quinoa, hrisca, meiul, soia, porumbul bio (si derivatii sai), maniocul etc. Painea poate fi fabricata de exemplu dintr-un tip de faina fara gluten ( hrisca). De asemenea, se mai poate face faina din legume uscate, cum este faina de cartof, sau din castane.
Cum inlocuiesti produsele lactate
Din fericire, exista alimente care pot inlocui produsele lactate, avand un aport nutritiv la fel de important pentru organism: pestele, ouale, carnea slaba, soia, algele marine. De asemenea, calciul poate fi asimilat din apele minerale, fructele oleaginoase (nuci, alune, arahide), fructele uscate (smochine, curmale), crustacee, sardine si alti pesti grasi.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro