SANATATE | Ingredientul sănătos: Cartoful dulce
Fără a avea vreo legătură cu cartoful obişnuit de toate zilele, cel dulce are mai multe beneficii nutritive decât rudele sale care cresc sub pământ, spune experta noastră în domeniul sănătăţii, Natalie Savona.
Originar din America de Sud, această legumă versatilă, care creşte pe tulpină, este o alternativă gustoasă la cartofii obişnuiţi. Cartoful dulce oferă cu 50% mai multe fibre, astfel încât vei beneficia de o treime din necesarul nutritiv zilnic dacă mănânci un cartof dulce mediu, cu tot cu coajă.
De asemenea, aceştia au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că senzaţia de foame va apărea mai târziu. Culoarea lor portocalie (deşii unii au miezul alb) dă o idee asupra nivelului ridicat de betacaroten: 11.500 mcg per 100g produs, în comparaţie cu doar 6 mcg conţinute de cartofi, şi chiar cu 40% mai mult decât morcovii. Betacarotenul este convertit de către organism în vitamina A, ajutând la întărirea imunităţii, la sănătatea pielii şi a membranelor care căptuşesc nasul, plămânii şi intestinele. Un cartof dulce îţi va oferi aproximativ o jumătate din necesarul nutritive de vitamina E şi conţine cantităţi semnificative de alte vitamine şi minerale.
Un mod rapid de pregătire a cartofilor dulci este prin prăjire. De asemenea, sunt buni copţi întregi, fierţi sau făcuţi piure şi sunt un ingredient potrivit pentru tocane, curry-uri şi salate.
4 motive să mănânci mai mulţi cartofi dulci
• Sunt o alternativă nutritivă la cartofii obişnuiţi
• Sunt bogaţi în fibre
• Sunt foarte bogaţi în betacaroten
• Sunt o sursă bună de vitamina E
Sursa: goodfood.ro