Sanatate

SANATATE | Inflamațiile: când acestea sunt bune

De la boli de inimă la depresie, inflamațiile pot afecta organismul în mai multe feluri. Dar, unele dintre acestea au și câteva beneficii pentru sănătate, înlăturând dăunătorii care te pot îmbolnăvi.

Te-a înțepat o albină

Pe lângă durere, înțepătura de albină este însoțită și de umflarea zonei. „Această inflamație este ca un semnal al organismului care te atenționează că trebuie să ai grijă“, spune John Higgins, profesor asociat la Universitatea din Texas. Umflarea protejează zona, iar lichidul care apare ajută la grăbirea vindecării rănii, eliminând toxinele din înțepătură.

Ți-ai luxat glezna

„Umflarea care are loc imediat după luxare are ca rol imobilizarea piciorului și protejarea lui“, spune Higgins. Această inflamație păstrează zona fixă și imobilă – prevenind agravarea luxației. Luxația este dureroasă, dar te oprește de la a pune greutate pe zona vătămată și s-o agravezi. Chiar și pentru entorse grave, umflarea ar trebui să dispară în aproximativ 7 zile. Dacă nu, consultă medicul.

Ai febră

Delirul și durerile în tot corpul nu sunt plăcute. Dar febra – o formă a manifestării inflamației – servește unui scop. „Febra este un produs secundar de interleukine, substanțe chimice secretate de celulele albe din sânge care luptă pentru a scăpa de o bacterie agresivă“, explică specialiștii. Bacteriile și alte organisme trăiesc la o temperatură normală a corpului. Atunci când corpul își crește temperatura internă, bacteriile mor.

Dureri musculare după sport

S-ar putea să simți ceva sensibilitate musculară după ce faci mișcare. Durerea provine de la vătămarea musculară complet naturală și sănătoasă. Și inflamația, prin accelerarea celulele imune, ajută la repararea celulelor musculare. Rezultatul: mușchii devin mai puternici decât oricând.

Te tai când te razi

Cu scopul de a accelera vindecarea unor răni foarte mici, organismul crește fluxul de sânge în acea zonă. Sângele aduce substanțe chimice proinflamatorii, care ajută la repararea rănilor și inițiază coagularea sângelui. Roșeața și umflarea care apare după tăietură reprezintă inflamația. Tăietura ar trebui să se vindece în câteva zile. Dar dacă observi orice semn de infecție, mergi la medic.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page