Sanatate

SANATATE | În ce situații este nevoie de un RMN

Metoda de investigație prin rezonanță magnetică  – denumită, pe scurt, RMN – este o tehnică imagistică neiradiantă și nedureroasă, folosită pentru examinarea țesuturilor și a organelor.  
Imagistica prin rezonanță magnetică, mai des cunoscută ca RMN  (rezonanță magnetică nucleară) folosește unde magnetice și radio pentru a crea imagini de înaltă rezoluție ale țesuturilor și organelor, care pot fi vizualizate pe un computer. Spre deosebire de alte tehnici de imagistică medicală, nu presupune expunerea la raze X sau la alte forme de radiații dăunătoare.
De asemenea, imaginile produse prin scanarea RMN sunt foarte precise și permit diagnosticarea a numeroase afecţiuni prin vizualizarea până în cele mai mici detalii a nervilor, structurilor vasculare fine, tumorilor sau a leziunilor. Prin RMN poate fi examinat întregul corp sau doar o anumită parte a corpului. Pentru unele examinări sunt folosiți agenți de contrast, care măresc precizia imaginilor.

Utilă în oncologie și nu numai

– Rezonanța magnetică este folosită adesea în oncologie, pentru diagnosticarea cancerului, pentru a evalua evoluția unei tumori sau a găsi metastaze.
– Un RMN al creierului poate fi făcut pentru depista o multitudine de afecțiuni, deoarece oferă imagini clare ale schimbărilor subtile din țesuturi.
– Vasele de sânge din sistemul circulator, pot fi, de asemenea, examinate, chiar și fără substanță de contrast. Este foarte util în diagnosticul accidentelor vasculare cerebrale, în depistarea și localizarea trombozelor, a anevrismelor și a altor afecţiuni vasculare.
– Un RMN cardiac poate oferi imagini detaliate despre grosimea și dimensiunea pereților camerei inimii, despre deteriorarea țesutului inimii după un atac de cord sau despre o eventuală malformație congenitală.
– Este modalitatea imagistică preferată și pentru examinarea articulațiilor.
– Această metodă de investigație este folosită și pentru a examina organele abdominale – ficat, rinichi, splină etc. -, pe cele genitale – prostată, uter, ovare, testicule – și sânii.
– Printr-un RMN, se depistează afecțiuni ale coloanei vertebrale.
– Oferă posibilitatea vizualizării nervului optic, a urechii interne și a sinusurilor.

Când nu este indicat

– Dacă ești gravidă, în primele 12 săptămâni de sarcină;
– Dacă ai un stimulator sau un defibrilator cardiac implantabil;
– Dacă ai un implant sensibil sau cu părți metalice (de ex. valvă cardiacă metalică, clip vascular, corp străin intraocular, implant cohlear etc.);
– Dacă ai o proteză sau alte aparate instalate în membre, genunchi, șolduri (tije metalice sau șuruburi).
– Dacă suferi de claustrofobie. În acest caz, ți se poate prescrie un medicament care să te ajute să te relaxezi.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page