SANATATE | Hreanul, remediul iute care te scapă de boli
Deși gustul iute nu este pe placul tuturor, hreanul se numără printre remediile care ajută la prevenirea și tratarea a zeci de afecțiuni. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt cele mai eficiente remedii cu hrean!
Hreanul, un excelent cardiotonic
Insuficienţa cardiacă se numără printre cele mai frecvente boli ale inimii şi se manifestă prin incapacitatea inimii de a iriga corpul cu sânge. De ajutor sunt plantele cu rol cardiotonic, precum hreanul.
Decoctul de hrean se face din 50 g frunze şi flori de hrean proaspete sau 25 g uscate, la care se adaugă 200 ml apă şi se fierb 5 minute.
Se răceşte, se strecoară şi se adaugă miere, 40 g la 100 g ceai. Se păstrează într-o sticlă, la temperaturi joase, şi se consumă trei linguri pe zi, după fiecare masă, timp de două săptămâni pe lună. Urmează cura timp de trei luni.
Calmează durerile articulare
Dacă durerile reumatice te supără masează zilnic locurile dureroase cu un macerat de untul-pământului, care se prepară astfel: dai pe răzătoare 250 g de bulbi de plantă şi torni peste ei 750 ml de ulei de floarea-soarelui.După masaj, acoperă locul afectat cu un prosop gros.
Hreanul ajută mult în reumatism. Pentru uz intern poţi face un decoct: fierbi o lingură de rădăcină rasă în 250 ml lapte clocotit, după care laşi acoperit o oră şi strecori prin tifon. Se bea dimineaţa.
Pentru uz extern se face oţet de hrean, lăsând la macerat un pumn de rădăcină rasă la 1 litru de oţet din vin. Se agită zilnic, iar după şapte zile se strecoară şi se foloseşte pentru frecţii.
Maceratul este bun pentru astmatici
Iuţeala rădăcinii are efecte binefăcătoare în afecţiuni precum astmul, reumatismul, guta, bronşita, litiaza urinară şi leucoreea. Dai pe răzătoarea mică zece rădăcini de hrean şi le pui într-un borcan până se umple o treime.
Restul îl completezi cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Laşi amestecul să se macereze timp de opt zile, apoi strecori conţinutul.
Din acest remediu poţi să iei câte o jumătate de linguriţă de trei-patru ori pe zi. Extern, tinctura obţinută se poate folosi sub formă de compresă în caz de reumatism, plăgi (răni), pentru că este foarte eficientă.
Combate oboseala cronică
Hreanul este un condiment valoros, contribuind la revigorarea organismului. Datorită compoziţiei chimice, acţiunea sa de tonifiere este de lungă durată. De aceea, terapia cu hrean este indicată în combaterea oboselii cronice.
Dacă vrei să-ţi refaci forţele, un preparat pe bază de hrean are efect revigorant şi, în plus, îţi creşte şi capacitatea de concentrare. Spală foarte bine 12 ouă, pune-le într-un vas (cu coajă cu tot), iar deasupra toarnă sucul stors de la 12 lămâi.
După opt ore, scoate ouăle din acest suc, sparge-le şi amestecă-le bine, apoi pune-le din nou în vasul care conţine sucul de lămâie, în care adaugi 1 kg de hrean curăţat şi dat pe răzătoare, 1 litru de ţuică tare naturală, 1 kg de miere.
Acest amestec îl pui la macerat într-un vas acoperit, iar după nouă zile poţi să începi tratamentul. Trebuie să iei câte trei linguri, după mesele principale. După o pauză de 30 de zile, poţi să repeţi terapia.
Tratează anemia
Dacă eşti anemic, dacă vrei să previi apariţia litiazei renale sau să-ţi îmbunătăţeşti ritmul inimii, hreanul rezolvă toate aceste probleme. Foarte eficient pentru oricare din aceste necazuri este vinul tonic preparat din rădăcina legumei.
Ai nevoie de un litru de vin roşu, natural, şi de 15 linguri de hrean ras. Ingredientele le pui într-o sticlă şi le laşi să se macereze zece zile, iar după aceea filtrezi vinul. Specialiştii recomandă să consumi câte trei-patru linguri pe zi, un interval de trei săptămâni.
Recomandat în tratarea răcelilor
Durerile de cap, cele dentare, dar și răcelile se pot vindeca mai ușor cu ajutorul hreanului. Razi puţină rădăcină de hrean, peste care pui puțin alcool, de 60 de grade și ții remediul într-o sticlă la întuneric.
Când te doare un dinte aplici un tampon cu această soluție pe locul dureros. Sucul de hrean cu miere este util în calmarea tusei, în timp ce durerile de cap trec și dacă aplici pe frunte o cataplasmă din hrean ras.
Hreanul are şi calitatea de a descongestiona aparatul respirator, fiind astfel recomandat în tratamentul astmului. În crizele de tuse se înghite câte o linguriţă dintr-o compoziţie formată din hrean ras amestecat cu zahăr şi lăsat o jumătate de zi într-un loc călduros. Cura nu trebuie să dureze mai mult de o lună, deoarece în cantităţi mari hreanul este iritant.