SANATATE | Hepatitele B şi C: cum le previi, cum le tratezi
În jur de două milioane de români suferă de hepatită B şi C. Există însă şi multe alte persoane care nu ştiu că au contractat virusurile care cauzează hepatită.
Hepatita este una dintre cele mai frecvente infecţii ale ficatului. Netratată, ea poate produce ciroză sau cancer hepatic. Există mai multe tipuri de hepatită, dintre care cele mai răspândite sunt cele de tip B şi C.
Oboseala, simptom al infectării
Atât în cazul hepatitei B, cât şi în cazul celei de tip C, simptomele apar de cele mai multe ori destul de târziu, când boala se cronicizează.
Câteva dintre simptomele acestor hepatite sunt: oboseala, durerile abdominale cauzate de mărirea ficatului, stările de vomă, îngălbenirea pielii şi febra. Medicii recomandă să se facă periodic controale medicale, în primul rând analize de sânge, care arată existenţa virusului în organism.
Se iau prin contact sexual neprotejat
Virusurile hepatitice B şi C se transmit frecvent pe cale sexuală, prin contact cu sângele infectat sau cu alte fluide ale organismului.
De aceea, medicii ne atenţionează să nu folosim obiectele de igienă personală în comun cu persoanele infectate, să ne asigurăm că ustensilele din cabinetele medicale sunt sterile sau desigilate în momentul folosirii şi să ne bandajăm rănile deschise.
Pentru cei care locuiesc împreună cu o persoană infectată este recomandat să dezinfecteze obiectele şi zonele atinse de sânge.
Vaccinarea, metodă de prevenire
Dacă împotriva infecţiei cu virusul B există un vaccin, hepatita C nu poate fi prevenită prin imunizare.
„Vaccinul antiviral de tip B se poate face la orice vârstă, cu condiţia ca persoana respectivă să nu fie deja infectată. Înainte de vaccinare, se impune realizarea unui test de sânge, care
poate arăta cu precizie dacă virusul se află în corp”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru. Vaccinul pentru hepatita B se administrează în mai multe doze şi ar trebui repetat la 5-7 ani, deoarece în timp este posibil ca eficienţa lui să scadă.
Antiviralele ţin sub control boala
Dacă boala se agravează şi devine hepatită cronică B sau C, se prescrie terapia cu antivirale. „Terapia este costisitoare şi greu de suportat din cauza reacţiilor adverse, fiind recomandată în formele agresive de hepatite”, spune Călin Ciubotaru.
Pacienţilor li se recomandă tratamentul cu interferon (medicament ce stimulează imunitatea), care trebuie urmat timp de un an. Aproape 60% dintre cei care fac hepatită acută cu virusul B au şansa să se vindece. Restul de 40% rămân purtători ai virusului, dezvoltând hepatită cronică, ciroză sau cancer hepatic.
Ştiai că…
… hepatita B este de 50 până la 100 de ori mai contagioasă decât virusul HIV?
… pe 19 Mai este Ziua Mondială împotriva hepatitei?
… 10-20% dintre persoanele cu hepatita cronică C fac ciroză hepatică?
Sursa: www.clicksanatate.ro