SANATATE | Hepatita C crește riscul îmbolnăvirii de cancer
Persoanele infectate cu virusul hepatic C au un risc crescut de a dezvolta diferite forme de cancer, inclusiv cancer renal, de prostată și de ficat, avertizează un nou studiu, prezentat la Congresul Internațional al Ficatului (2015), care a avut loc la Viena.
Astfel, cercetătorii au constatat că rata cancerului în cazul indivizilor cu hepatită C este dublă față de pacienții ce nu prezentau virusul hepatic C. Totodată, oamenii de știință sugerează că o manifestare extrahepatică a infecției cronice cu virusul hepatitei C ar putea fi cauza riscului crescut de cancer.
Cu toate acestea, rezultatele trebuie interpretate cu precauție, întrucât studiul a arătat că factori precum abuzul de alcool, fumatul, obezitatea și diabetul au modificat rezultatele finale.
Hepatita virală C este o inflamaţie a ficatului datorată infecţiei cu virusul hepatitei C, o afecţiune cu transmitere prin contactul sângelui unei persoane neinfectate cu sânge infectat. Boala poate fi acută sau cronică.
Pentru că persoanele infectate cu virusul hepatitei C prezintă un risc mai ridicat de a face diabet, alimentația trebuie orientată către acele alimente care nu duc la variații ale nivelului de glucoza din sânge, dar și spre alimentele care previn diabetul.
Practic, nu există alimente interzise, cu excepția alcoolului, a sării în exces și alimente de tip fast-food. Sunt permise și recomandate toate fructele și legumele, cerealele integrale (de baza în dietă), proteinele din carne slabă, lactatele degresate nefermentate, uleiuri vegetale, peștele slab, nucile, semințele și migdalele crude. Se pot consuma ouă și soia. De asemenea, se vor consuma cel puțin doi litri de lichide zilnic.