Sanatate

SANATATE | Guma de mestecat: pro si contra

Guma de mestecat este un produs alimentar indragit, in special in randul copiilor si tinerilor. Pe langa faptul ca improspateaza respiratia si ajuta la eliminarea resturilor de mancare din cavitatea bucala, guma de mestecat creste puterea de concentrare si combate stresul. Mestecatul in exces duce insa la dureri ai muschilor faciali, carii sau balonari. 

Pro guma de mestecat
Guma de mestecat reduce arsurile stomacale. Aceste arsuri sunt cauzate de refluxul gastroesofagian, prin care acizii din stomac se intorc in esofag, ducand astfel la arsuri si gust amar in gura. Mestecatul unei gume dupa o masa mareste cantitatea de saliva. Aceasta dilueaza acizii din stomac, prevenind astfel arsurile.

Guma de mestecat previne cariile. Acest lucru se aplica gumelor care nu contin zahar. Cele mai multe tipuri de gume fara zahar contin xylitol. Xilitolul este o substanta cristalina care are acelasi gust ca si zaharul. Acesta opreste dezvoltarea bacteriilor care cauzeaza aparitia cariilor. Prin mestecare, creste fluxul salivar, care spala resturile alimentare ramase dupa o masa. Guma de mestecat imbunatatese sanatatea cavitatii bucale prin reducerea bacteriilor.

Guma de mestecat este benefica pentru persoanele anxioase. Reduce stresul si nivelul de cortizol, un hormon al stresului care contribuie la anxietate si depresie. Mestecatul gumei ii mentine pe oameni alerti si concentrati.

Guma de mestecat ajuta la slabit. Guma poate fi un aliat de incredere atunci cand vrem sa slabim. Guma de mesteca reduce poftele pentru junk food sau dulciuri si arde caloriile. Trebuie insa sa alegi acele sortimente de guma car nu contin zahar.

Guma de mestecat scade tensiunea arteriala. Persoanele care sufera de tensiune arteriala poti folosit guma de mastecat. De asemenea, guma de mestecat este indicata si in calatoriile cu avionul. Procesul de mestecare desfunda urechile si elimina presiunea din urechea mijlocie.

Guma de mestecat creste puterea de concentrare. In timpul mestecatului creste fluxul sangelui catre creier, puterea de concentrare fiind cu aproape 20% mai mare. Guma de mestecat ne scapa si de anumite ticuri, precum rosul unghiilor. Poate fi un aliat si pentru cei care vor sa renunte la fumat. Nu in ultimul rand, guma de mestecat improspateaza respiratia.

Contra guma de mestecat
Este indicat sa nu mesteci guma pe stomacul gol. Secretia de suc gastric este stimulata, iar mucoasa stomacala iritata. Astfel pot aparea diverse afectiuni stomacale, gastrite sau ulcere gastrice.

Guma de mestecat produce dureri ale muschilor faciali. Cand guma este mestecata in cantitati mari sau mai mult timp, pot aparea dureri de mandibula si maxilar. Acestea sunt insotite si de dureri de tampla. Guma de mestecat deformeaza muschii fetei si toceste dintii.

Guma de mestecat cu zahar duce la aparitia cariilor. Excesul de zahar duce la cateva kilograme in plus. In cazul persoanelor care au lucrari dentare, acestea pot fi desprinse sau stricate prin mestecarea de guma. Guma de mestecat incetineste cresterea copiilor si provoaca tulburari ale sistemului nervos. De asemenea, fenilalanina, un aminoacid din guma de mestecat, provoaca tulburari hormonale.

Sorbitolul, un ingredient de baza din guma de mestecat, provoaca balonari, eliminare de gaze si diaree. De asemenea, cei care mesteca guma in mod excesiv sunt mai predispusi la aparitia de riduri in jurul gurii.

In compozitia gumei de mestecat se gasesc indulcitori artificiale si diverse tipuri de substante chimice, E-uri, care sunt responsabile de afectiuni grave precum cresterea colesterolului sau cancer.

Cum mestecam guma?
Medicii recomandata ca guma sa fie mestecata timp de 15 – 20 de minute, pentru improspatarea respiratiei. Guma poate fi mestecata si dupa mese, atunci cand nu poti folosi periuta de dinti.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page