SANATATE | grasi omega 3 si omega 6, nutrientii esentiali unui organism puternic
Auzim permanent despre beneficiile acizilor grasi omega 3 si omega 6 pentru sanatatea organismului. Sunt recunoscuti pentru mentinerea inimii intr-o forma excelenta, pentru frumusetea pielii si indeosebi pentru functionarea excelenta a creierului. Ce sunt cu adevarat acizii omega 3 si 6, cum actioneaza si unde ii gasim?
Omega 3 si omega 6 sunt doua tipuri de grasimi polinesaturate.
Omega 3 exista sub doua forme diferite:
- Acid gras esential care se gaseste in uleiurile vegetale cum este uleiul de seminte de in sau rapita;
- Acid gras care se gaseste in peste gras cum este macroul si heringul.
Omega 6 este un alt acid gras esential care se gaseste in uleiurile vegetale cum este uleiul de floarea soarelui si produsele preparate din acest ulei.
Beneficiile acizilor grasi omega 3 si omega 6 |
- Scad inflamatiile si amelioreaza ritmul cardiac
Acizii grasi omega 3 si omega 6 actioneaza benefic asupra inflamatiilor dermatologice si osteo-articulare, cat si asuprea psoriazisului sau a reumatismului inflamator. Amelioreaza de asemenea afectiunile respiratorii precum astmul si rinitele alergice. In ceea ce priveste sanatatea inimii, acizii grasi favorizeaza regularitatea batailor inimii.
- Previn infarctele
Acizii grasi fluidifica sangele si impiedica agregarea plachetelor responsabile de tromboza (formarea cheagurilor). Potrivit cercetatorilor in domeniu, o crestere de 1% de omega 3 in alimentatie poate reduce cu 40% riscurile de infarct.
- Formeaza si intretin creierul
Acizii omega 3 intervin in formarea creierului la fetus . Acestia conditioneaza buna dezvoltare a celulelor nervoase si senzoriale. Mai tarziu, acizii grasi joaca un rol important la nivelul creierului, ameliorand in special procesul de cunoastere. Studii stiintifice au demonstrat ca un consum periodic de cel putin o data pe saptamana de peste gras (bogat in omega 3) poate reduce riscurile provocate de maladia Alzheimer.
- Intaresc sistemul imunitar
Acizi grasi omega 3 si 6 intaresc sistemul imunitar; acestia produc substante care stimuleaza celulele de aparare ale organismului. Acizii grasi regleaza flora intestinala, construind o bariera naturala impotriva microbilor, marind capacitatea de recuperare a organismului.
- Indeparteaza durerile de gat si de spate
Acizii grasi omega 3 si 6 din uleiul de peste pot indeparta durerea asociata afectiunilor de spate sau gat. Un grup de cercetatori americani au efectuat un test clinic pentru 125 de persoane care sufereau de lombalgie sau cervicalgie. Rezultatele cercetarii au indicat faptul ca un supliment cu ulei de peste a permis in cazul a 60% dintre pacienti intreruperea medicatiei antiinflamatorie.
Potrivit specialistilor, administrarea suplimentelor care contin acizi grasi permit limitarea consumului de antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, aspirina etc), chiar intreruperea completa. Efectul nu apare imediat, fiind nevoie de doua sau trei luni pentru ca acizii grasi sa actioneze.
- Scad colesterolul
Acizii grasii, omega 3 si 6, detin un rol important in reglarea colesterolului si a altor lipide din sange (trigliceride). Acizii grasi favorizeaza elasticitatea arterelor, curata vasele sangvine si fluidizeaza sangele.
- Mentin frumusetea pielii
In afara beneficiilor in ceea ce priveste prevenirea sau tratarea anumitor afectiuni, acizii grasi contribuie la mentinerea unui aspect frumos si sanatos al pielii. Previn aparitia ridurilor inestetice, combat celulita si ajuta la pastrarea elasticitatii, prin repararea tesuturilor. Prin actiunea vasodilatatoare si antiiflamatoare, acizii grasi mentin pielea mai tonica si previn varicele.
Alimentele care contin acizi grasi |
Pentru a fi benefici pentru sanatate, acizii grasi se consuma intr-o anumita cantitate. Potrivit aporturilor nutritionale recomandate, barbatii pot consuma 2 g pe zi de omega 3 si 10 g de omega 6. Femeile ar trebui sa consume o cantitate relativ mai mica.
Pentru a beneficia de acizii grasi este indicat sa consumi:
- Omega 3: ulei de nuci, de rapita sau de masline, peste (macrou, sardine, hering sau somon);
- Omega 6: ulei de seminte de struguri, de floarea soarelui, de nuci, de rapita.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro