SANATATE | Gentiana- afla cum te poate ajuta aceasta planta
Gentiana (Hydrastis canadensis) a fost inițial introdusă de primii coloniști americani de triburi native americane, care au folosit-o, în primul rând, pentru probleme de piele, tulburări digestive și pentru spălaturi pentru ochii inflamati. În prezent, este una dintre cele mai populare plante din Statele Unite, deși există puține dovezi științifice cu privire la efectele sale. Gentiana este adesea combinata cu echinacea în remedii pentru raceala, dar nu există nici o dovadă că aceasta este eficienta. Cu toate acestea, odata ce gentiana a crescut în popularitate, ea a devenit suprarecoltata. În 1997, Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice ale faunei și florei a raportat că gentiana este la risc de a deveni o specie pe cale de dispariție. Ca urmare, comerțul internațional al gentianei continuă să fie atent controlat și monitorizat.
Descrierea plantei:
Gentiana este o planta mica, cu o tulpina păroasă. Aceasta are două frunze cu 5 loburi, zimțate, flori mici, precum si fructe asemanatoare zmeurei. Rizomul sau radacina are un gust amar, o culoare galben deschis spre maro, si este răsucit și încrețit.
Utilizare medicamentoasa și Indicații:
Antibiotic sau Stimulator imunitar
Astăzi, gentiana este comercializata ca un tonic pentru favorizarea digestiei, pentru calmarea deranjarilor stomacale și ca un agent antibacterian. Aceasta este considerata un antibiotic natural și este, cel mai adesea, combinata cu echinacea în preparate destinate consolidării sistemului imunitar. Cu toate acestea, numai un studiu a constatat ca gentiana ar putea ajuta la creșterea numarului de celule albe din sânge (o măsură de control a capacității sistemului imunitar de luptă impotriva infecțiilor), iar acesta nu a fost foarte bine conceput.
Probleme respiratorii ale cailor superioare
Gentiana este adesea găsita în remedii naturiste pentru ameliorarea rinitei alergice, racelilor si gripei. Cu toate acestea, nu exista nici o dovadă reală că aceasta poate trata infecțiile căilor respiratorii superioare sau alergiile in cazul oamenilor. Gentiana poate calma durerile in gat care, de multe ori, însoțesc raceala sau gripa.
Răni minore
Deoarece gentiana pare a avea proprietati antiseptice în testele in eprubete, ea este folosita uneori pentru a dezinfecta taieturile si zgarieturile.
Alte utilizari
Gentiana este frecvent utilizata pentru a trata mai multe conditii infectioase sau inflamatorii ale pielii, ochilor si mucoaselor (cum ar fi sinuzita, conjunctivita și infecții ale tractului urinar). De asemenea, gentiana se gaseste în apele de gură pentru dureri de gat si afte bucale.
Gentiana nu a fost analizata în multe studii științifice. Unele studii au analizat berberina, unul dintre compusii activi din gentiana. Berberina este utilizata pe scară largă în medicina tradițională chinezească pentru a trata dizenteria și diareea infectioasa. Berberina poate fi eficace la om pentru tratarea malariei, insuficienței cardiace, precum și diferitor tipuri de infecții, inclusiv probleme ale cailor respiratorii. Aceasta poate, de asemenea, sa dilate vasele de sange, ajutand astfel la tratarea insuficientei cardiace. Cu toate acestea, gentiana administrata pe cale orală conține doar urme de berberina, asa ca este imposibil de spus dacă planta in sine ar fi eficienta sau nu in aceste cazuri.