Important

SANATATE | Europa, ameninţată de schimbările climatice: Încălzirea globală răspândeşte bolile infecţioase

Europa devine un “punct fierbinte” pentru infecţii emergente, în timp ce cele tipice climatului tropical avansează către nord, potrivit unei cercetări care stabileşte o legătură între schimbările climatice la nivel global şi răspândirea bolilor, relatează Financial Times în ediţia electronică.

Condiţiile de mediu în schimbare au facilitat răspândirea unor bacterii şi unor transmiţători de boli indiferent de frontiere, anunţă un studiu publicat în revista Science.

Acesta citează epidemii de febră produsă de virusul West Nile în Grecia şi România şi de febră Dengue în Franţa şi Croaţia.

Numeroşi transmiţători de boli, ca ţânţarii şi căpuşele, sunt sensibile la climat, precizează studiul. Temperaturile ridicate şi schimbarea pattern-urilor ploilor pot introduce noi agenţi patogeni în efectivele de animale, pe terenurile agricole, în cursurile de apă şi în oraşe, adaugă cercetarea, care a utilizat date colectate de Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC).

În condiţiile climatice actuale, şapte boli influenţate de climat, inclusiv febra Rift Valley şi encefalita, ar putea reprezenta o ameninţare pentru locuitorii Europei, avertizează cercetarea.

Ameninţarea reprezentată de bolile infecţioase emergente poate creşte, în cazul în care efectele schimbărilor climatice devin mai dramatice, constată cercetarea.

Scenariile posibile includ o creştere a infecţiilor de natură alimentară, a rezistenţei la medicamente şi a transmiţătorilor de boli, în paralel cu un declin al eficienţei vaccinurilor existente.

Intensificarea comerţului global şi călătoriile pot juca, de asemenea, un rol important în diseminarea bolilor. Totodată, factori sociali ca vârsta, nivelul de securitate economică şi de acces la îngrijiri de sănătate pot determina care segmente ale populaţiei sunt expuse la riscul îmbolnăvirii. “Modificările climatice interacţionează cu vulnerabilităţile existente şi le înrăutăţesc”, a declarat doctor Jan Semenza, un epidemiolog din cadrul ECDC şi coordonatorul principal al cercetării.

Un motiv particular de îngrijorare, în opinia lui Semenza, este creşterea numărului bolilor transmise de la animale la oameni. Acestea sunt responsabile de trei sferturi dintre bolile care apar la nivel mondial. În timp ce sistemele europene de supraveghere sunt puternice, monitorizarea diferă mult de la o ţară la alta, nu toate supraveghind sau având capacitatea de a trata asemenea boli noi, subliniază raportul, insistând că numeroase state subestimează nivelul de risc.

 

rtv.net

Related Articles

One Comment

  1. Se pare ca am ajuns sa ne autodistrugem singuri , si aici ma refer la poluarea pe care o facem , omorand incet incet planeta ( Terra ) care devine un loc mult prea mic pentru idealurile noastre .

    Bolile raspandite odata cu incalzirea globala este doar un avertisment care ni l-a dat planeta , aratandu-ne ca ea e mult mai tare decat noi .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page