SANATATE | Eucaliptul tratează bolile respiratorii
Având proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare, uleiul esenţial extras din frunzele de eucalipt poate fi de ajutor în tratamentul bolilor respiratorii. Reţine însă că acesta este toxic în cantităţi concentrate, aşa că nu îl înghiţi şi nu îl aplica direct pe piele. Remediile se administrează doar la recomandarea medicului specialist.
Cunoscut sub denumirea ştiinţifică de Eucalyptus, eucaliptul (plantă nativă din Australia) se găseşte sub forma unor arburi sau arbuşti care au frunza verde tot timpul anului. Există peste 700 de specii diferite în lume, iar uleiurile esenţiale extrase din eucalipt au puternice proprietăţi medicinale. De exemplu, aborigenii australieni foloseau infuziile din frunze pentru a trata mai multe boli, printre care şi răcelile, febra şi congestia nazală.
Eucaliptolul, substanţa activă din plantă
Din frunzele uscate se obţine un lichid incolor, cu un miros plăcut, dar puternic. Când acesta este distilat, se obţine uleiul esenţial pur de eucalipt. Eucaliptul conţine un număr mare de compuşi chimici care au proprietăţi antispasmodice, expectorante şi descongestionante. Această combinaţie de beneficii se datorează, în parte, unei substanţe numite eucaliptol, compus care ajută expectoraţia, calmează tusea şi luptă împotriva complicaţiilor de la nivelul aparatului respirator superior.
Ajută sistemul imunitar
Oamenii de ştiinţă au examinat efectele eucaliptolului şi au descoperit că are efecte imunostimulatoare, proprietăţi antioxidante şi efecte spasmolitice (n.r. – care suprimă starea spasmodică). Un studiu din 2008 a arătat că o doză de 200 mg de eucaliptol, administrată de 3 ori pe zi, a ajutat la îmbunătăţirea anumitor simptome sinusale. Deoarece eucaliptul conţine antioxidanţi, el poate întări sistemul imunitar, în special în caz de răceală, gripă sau alte boli respiratorii, şi ajută organismul să lupte cu infecţiile. Totodată, uleiurile esenţiale de eucalipt au efecte calmante şi conţin compuşi polifenolici benefici.
De ajutor în caz de răceală şi gripă
Uleiul esenţial de eucalipt este eficient pentru a trata un număr mare de probleme respiratorii, printre care şi răceala, tusea, nasul înfundat, durerile de gât, astmul, congestia nazală şi sinuzita.
Eucaliptul funcţionează ca un agent expectorant şi ajută organismul să elimine toxinele şi microorganismele care produc îmbolnăvire.
Când te supără o răceală, adaugă 1 picătură de ulei de eucalipt pe o bucată de vată curată şi inspiră de câteva ori pe zi. Adaugă câteva picături de ulei de eucalipt în apă sau într-un aparat cu aerosoli (nebulizator) pentru a face terapie cu aburi, inhalând acest aer benefic. Mai poţi folosi câteva picături în apa din cadă, atunci când faci baie.
Dacă simptomele sunt mai grave, toarnă 1 cană cu apă fierbinte într-un bol, apoi amestecă 10 picături de ulei esenţial de eucalipt, pune-ţi un prosop mare deasupra capului şi inspiră profund, între 5 şi 10 minute, aburii emanaţi. Ai grijă ca aburii să nu iasă, iar prosopul să te acopere bine.
Deblochează căile respiratorii
Uleiul esenţial de eucalipt este extrem de eficient în tratarea problemelor respiratorii, cum ar fi astmul, bronşita, boala pulmonară obstructivă cronică şi pneumonia. Folosirea eucaliptului s-a dovedit a fi un tratament eficient contra astmului, deoarece dilată vasele de sânge şi permite unei cantităţi mai mari de oxigen să pătrundă în plămâni. Dacă vrei să obţii o cremă sau un unguent care să îţi desfunde căile respiratorii, amestecă ulei de eucalipt, ulei esenţial de mentă şi ulei de cocos, apoi aplică o cantitate potrivită pe piept, în partea superioară. În scurt timp, te vei simţi mai bine.
Desfundă sinusurile
Un studiu american a arătat că eucaliptul este eficient pentru a trata sinuzita. Pacienţii au simţit o îmbunătăţire atunci când au luat suplimente cu ulei de eucalipt pentru alergii şi probleme ale sinusurilor. Aroma puternică a uleiului de eucalipt îţi eliberează sinusurile şi căile respiratorii. Adaugă câteva picături de ulei în apă fierbinte şi inhalează aburii, acoperindu-ţi capul cu un prosop. Sau pune câteva picături pe podeaua cabinei de duş înainte de a te spăla. Astfel, în timp ce faci duş, vei inhala aburii benefici, iar sinusurile vor fi eliberate.
Atenție!
Nu înghiţi uleiul de eucalipt şi nu îl aplica direct pe piele dacă nu e diluat. În cantităţi concentrate, acesta este toxic şi poate produce complicaţii.
Sfatul specialistului
Pentru siguranţa ta, e bine de ştiut că uleiul de eucalipt trebuie să fie mai întâi diluat în alte uleiuri vegetale precum uleiul de cocos sau uleiul de măsline, în raport de 1:3. Foloseşte, de exemplu, 1 picătură de ulei de eucalipt la 3 picături de ulei de cocos. Odată ce este diluat, remediul poate fi aplicat direct pe piele, pentru a masa spatele, gâtul şi pieptul în cazul în care ai dificultăţi de respiraţie.
Sursa: www.clicksanatate.ro