Sanatate

SANATATE | Efectele pe termen lung ale consumului de alimente tip fast food

Un hamburger inghitit in graba, cand iti este o foame de lup si nu dispui de ragazul necesar pentru a-ti gati, poate parea o idee buna, insa, pe termen lung, acest obicei de a consuma alimente tip fast food iti va afecta sever sanatatea. Care sunt efectele pe termen lung asupra sanatatii ale alimentelor de acest fel si ce anume le determina, descopera in continuare.

Un Bic Mac azi, o portie de aripioare picante cu sos de usturoi maine… obiceiul de a manca alimente tip fast food poate parea inofensiv la prima vedere, mai ales daca nu le consumi in fiecare zi si faci miscare pentru a evita pericolul – atat de mediatizat – de a te ingrasa din cauza excesului lor caloric.

Si totusi, la o privire mai atenta, alimentele tip fast food sunt orice, mai putin produse inofensive, dat fiind impactul lor pe termen lung asupra sanatatii. Intrucat contin o bogatie de substante care raman in organism mult timp dupa consumul propriu-zis, alimentele tip fast food ajung sa cauzeze imbatranire prematura si o varietate de boli cronice si debilitante.

Mancarea fast food, ticsita cu antibiotice, hormoni si steroizi

Stiai ca alimentele fast food sunt ticsite cu antibiotice, hormoni si steroizi? Dar de unde provin toate aceste substante? Afla ca animalele crescute pentru carnea lor (vitele, gainile etc.) sunt tratate cu o sumedenie de antibiotice, dar si cu hormoni de crestere si steroizi, care le protejeaza impotriva bolilor si le ajuta sa se dezvolte in timp record.

Problema este ca, odata injectata cu substante precum estradiol, progesteron si testosteron, carnea animalelor pastreaza urme ale acestora care ajung, apoi, in organismul consumatorilor.

Si de aici incep problemele, intrucat introducerea excesiva a antibioticelor in organism duce la dezvoltarea agentilor patogeni rezistenti la acest tip de medicamente si, implicit, la aparitia unor boli cu potential letal.

Alte efecte negative ale antibioticelor, hormonilor si steroizilor care ajung in organismul uman via alimentele fast food includ scaderea numarului de bacterii benefice din intestine, obezitate si disconfort intestinal.

Zaharul, prezent in majoritatea alimentelor fast food

Credeai ca doar deserturile si sucurile contin zahar? Afla ca, de fapt, pana si cele mai putin probabile alimente tip fast food contin zaharuri, adesea in cantitati deloc neglijabile. Spre exemplu, de regula, deliciosii hamburgeri contin o cantitate enorma de sare (mai bine de 50% din necesarul zilnic al unui adult), dar cateva grame bune de zahar!

Cat despre sucurile servite in restaurantele tip fast food, acestea contin sirop de porumb bogat in fructoza care determina cresterea colesterolului “rau”, a nivelului de acid uric si al celui de grasime din corp si, pe termen lung, favorizeaza imbatranirea prematura, cataracta, dementa si diabetul zaharat.

De parca nu era suficient, tot sucurile contin si o cantitate mica de 4-metilimidazol, o substanta desemnata in mod oficial ca fiind cancerigena. Aceasta se regaseste in produsele Coca-Cola si Pepsi deopotriva.

Ce probleme cauzeaza consumul de alimente fast food pe termen lung

In esenta, dat fiind continutul ridicat de grasimi nesanatoase, sare, zahar si aditivi, produsele tip fast food cauzeaza, pe termen lung, probleme de tipul:

  • hipertensiune
  • diabet
  • obezitate
  • tulburari digestive
  • diferite tipuri de cancer (incepand cu cel de colon)
  • boli hepatice
  • boli cardiovasculare
  • Alzheimer etc.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page