Sanatate
SANATATE | Efectele benefice ale rosiilor
Este fara indoiala sezonul lor. Chiar daca suntem obisnuiti sa le vedem de-a lungul intregului an in supermarketuri abia in aceasta perioada ne putem bucura de adevaratul gust si adevaratele proprietati nutritive ale rosiilor.
Rosiile sunt in primul rand o sursa de vitamine. Sunt bogate in special in vitamina C dar si in altele precum vitamina A , B1, B2.
Rosiile sunt foarte indicate in curele de slabire, avand un efect laxativ si diuretic dar si pentru ca nu au o valoare nutritiva foarte mare.
Prevenirea bolilor
- Cancerul. Rosiile contin o substanta numita licopina, care are efect anticancerigen. Aceasta previne intr-o anumita masura anumite forme de cancer precum cel gastric, de colon, osos, ovarian sau de plamani. Barbatii care consuma foarte des rosii nu vor fi forte predispusi la aparitia cancerului de prostata (riscul scade cu pana la 40%).
- Ischemia si aritmia cardiaca. Rosiile intaresc inima. Cei care consuma rosii in cantitati destul de semnificative, au inima foarte sanataosa si un ritm al acesteia foarte regulat si de asemenea sunt foarte putin expusi la imbolnavire . Aceasta se datoreaza faptului ca rosiile sunt bogate in vitamine si potasiu – ideale pentru o .
- Afectiuni ale sistemului osos. Prin proprietatile pe care le au, rosiile cresc rezistenta oaselor si articulatiilor si determina o mai buna asimilare a calciului in organism.
- Obezitatea si diabetul. Pot fi usor prevenite prin consumul zilnic de rosii. Acestea au rolul de a accelera metabolismul si de a scadea nivelul colesterolului
- Gripa . In cazul gripei este foarte indicat sucul de rosii deoarece are efect antibacterian si mareste . In tratamentele interne, rosia poate fi folosita pentru tratarea bolilor vasculare, costipatie, hiperaciditate gastrica, nefrita, uree, reumatism , calculi. In ceea ce priveste tratamentul extern, rosia poate fi folosita in prevenirea si tratarea acnnei si este foarte recomandata persoanelor cu tenul gras.
Sursa: www.sanatate.acasa.ro