SANATATE | Dosarul electronic de sănătate, următoarea treaptă în modernizarea sistemului medical
Dosarul electronic de sănătate este următoarea treaptă în modernizarea sistemului, după controversatul card. Mulţi medici, însă, habar nu au cum şi de când funcţionează dosarul digital. Pentru ei informatizarea sistemului pare mai grea decât o boală incurabilă. Îi contrazic însă unii colegi de breaslă, care au înţeles cât de important este ca pacienţii să aibă toate datele medicale la îndemână pe o platformă digitală.
Că e card sau dosar electronic, pentru pacienţi e totuna. Nimeni nu s-a obosit să le explice oamenilor la ce folosesc noile aplicaţii digitale din sistemul sanitar. Asta pentru că nici mulţi medici nu ştiu bine cum funcţionează.
Dosarul electronic este perfect funcţional şi nu este obligatoriu să ai card de sănătate pentru ca medicul să ţi-l realizeze. Astfel, asiguraţi sau nu, toţi pacienţii pot beneficia de un dosar electronic. Se face în câteva minute de către orice medic care are semnătură digitală.
Dosarul conţine toate informaţiile despre pacient existente deja în sistem încă din 2010. Datele sunt structurate în cinci module respectiv SUMAR DE URGENŢĂ, singura secţiune pe care medicul o poate accesa fără acordul pacientului şi care conţine informaţii de bază precum grupa sanguină, RH-ul, potenţialele alergii, apoi ISTORICUL MEDICAL, ANTECEDENTE DECLARATE DE PACIENT, DOCUMENTE MEDICALE şi DATE PERSONALE. Ultimile patru module se acesează doar cu acordul pacientului.
Pacientul îşi poate accesa propriul dosar de acasă, de pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, folosind o parolă pe care o creează odată cu dosarul electronic.