Sanatate

SANATATE | Dieta de detoxifiere: sanatoasa sau periculoasa?

Dietele de detoxifiere promit rezultate miraculoase in doar cateva zile, in care sunt eliminate din organism toate toxinele si chimicalele acumulate. Tinute corect, timp de 3 – 4 zile, aceste diete imbunatatesc calitatea sanatatii. Pe termen lung insa dietele de detoxifiere sunt extrem de periculoase si pot duce la dezhidradare, demineralizare si chiar deces. 

Ce este o dieta de detoxifiere
Toata lumea stie ca toxinele sunt periculoase pentru organismul uman. Toxinele sunt chimicale care au efecte negative asupra corpului. Acestea patrund in organismul uman prin mai multe surse: apa, alimente, chimicale folosite la prepararea anumitor mancaruri si chiar din aer. Corpul uman proceseaza aceste toxine cu ajutorul unor organe precum ficatul sau rinichii. Astfel, toxinele sunt eliminate prin transpiratie, urina sau fecale.

Dietele de detoxifiere incurajeaza o alimentatie compusa din fructe si legume proaspete si multe lichide. Ca orice alte diete, si dietele de detoxifiere pot avea efecte secundare periculoase, in special pentru adolescenti. Persoanele care incurajeaza astfel de diete cred ca toxinele nu sunt eliminate din orgganism in mod natural. Toxinele pot ramane astfel in sistemul digestiv cauzand numeroase probleme, precum oboseala, dureri de cap sau greata.

Principiul de baza al unei diete de detoxifiere este eliminarea temporara din alimentatie a anumitor tipuri de alimine care contin toxine. Scopul unei astfel de diete este de a purifica organismul de toate toxinele si chimicalele daunatoare. Corpul uman este insa programat sa se autopurifice si sa elimine in mod natural aceste elemente negative.

Dietele de detoxifiere sunt extrem de variate. Cele mai multe insa implica renuntarea la categorii intregi de alimente, in favorare legumelor si fructelor consumate crude. Consumul de lichide in cantitati mari este un lucru obligatoriu in astfel de diete. De asemenea, unele diete de detoxifiere incurajeaza efectuarea de clisme pentru a curata colonul.

Rezultatul imediat si de scurta durata al acestor diete de detoxifiere este ca o persoana incepe sa se simta mai bine si sa adopte un stil de viata mai sanatos. Cu toate acestea nu exista o dovoada stiintifica care sa ateste ca dietele de detoxifiere ajuta intradevar la eliminarea mult mai accelerata a toxinelor din organism.

Cum actioneaza o dieta de detoxifiere
Dietele de detoxifiere purifica si elimina toxinele care invadeaza organismul prin poluare sau alte activitati precum fumatul, consumarea de alimente procesate, alcool si cafea. Durata unei diete de detoxifiere variaza intre cateva zile si cateva saptamani. In acest timp, o persoana va pierde in greutate cateva kilograme si va incepe sa se simta mai bine. Acest lucru se datoreaza insa pierderii in greutate si nu eliminarii toxinelor.

Medicii specialisti recomanda ca dieta de detoxifiere bazata integral pe lichide sa nu dureze mai mult de 3 zile. In acest timp este indicat sa te relaxezi suficient. In acest fel vei evita accidentele cauzate de nivelul scazut de zahar din sange.

La ce trebuie sa fii atent cand tii o dieta de detoxifiere
Dietele de deteoxifiere sunt concepute pentru a elimina toxinele din organism si nu pentru a slabi. Astfel, cele mai multe persoane nu iau in consideratie recomandarile medicilor si adopta astfel de diete restrictive pentru o perioada lunga de timp.

Iata ce trebuie sa stii inainte de a incepe o dieta de detoxifiere:

1 Dietele de detoxifiere NU sunt recomandate adolescentilor. Adolescentii au nevoie de multe alimente nutrivite, cu calorii si proteine suficiente sa asigure o dezvoltare armonioasa. Dietele care implica infometare si renuntarea la categorii intregi de alimente trebuie evitate de catre adolescenti. De asemenea, adolescentii care practica diverse sporturi, nu trebuie sa urmeze astfel de diete deoarece nu vor avea energia suficienta pentru a realiza aceste activitati. Dietele de detoxifiere sunt periculoase si chiar fatale pentru adolescenti.

2 Dietele de detoxifiere NU sunt recomandate persoanelor care au probleme de sanatate. Cei care sufera de diabet, afectiuni cardiovasculare sau boli cronice nu trebuie sa adopte o alimentatie restrictiva sau sa se infometeze. De asemenea, cei care au anumite dereglari de alimentatie si femeile insarcinate trebuie sa evite astfel de diete.

3 Dietele de detoxifiere pot crea dependenta. Sentimentele pe care le poate experimenta o persoana care urmeaza o dieta de infometare sau apeleaza frecvent la clisme sunt asemanatoare celor care sunt dependenti de nicotina sau alcool. In timp, aceasta dependenta poate deveni periculoase si poate duce la o serie de probleme de sanatate precum diverse afectiuni digestive, cardiace si chiar decesul.

4 Suplimentele de detoxifiere au efecte secundare periculoase. Majoritatea suplimentelor alimentare folosite in dietele de detoxifiere sunt de fapt laxative. Folosite pe o perioada indelungata de timp, laxativele creeaza dependenta si duc la deshidratarea organismului si seriose afectiuni digestive.

5 Dietele de detoxifiere nu elimina grasimile. Persoanele care tin astfel de diete pot slabi cateva kilograme intr-un timp scurt, insa vor elimina in special apa din organism si isi vor decue masa musculara. Cele mai multe persoane se ingrasa din nou atunci cand programul de detoxifiere se incheie.

6 Dietele de detoxifiere trebuie sa dureze cel mult o saptamana. Tinute pe termen lung, aceste diete provoaca numeroase probleme de sanatate si dezechilibreaza metabolismul. Aceste lucruri pot duce la o ingrasare accelerata dupa renuntarea la dieta.

Produsele si tratamentele de detoxifiere
Pe piata exista numeroase produse pe baza de ierburi care promit detoxifierea naturala si sigura a organismului. Multe dinte aceste produse contin insa componente laxative si diuretice, care pot vatama organismul.

Laxativele intervin insa in procesul natural de eliminare a toxinelor din organism. In acest fel, toxinele nu mai sunt eliminate din organism decat in prezenta acestor produse. Persoanele care includ in dieta de detoxifiere si suplimente alimentare pot deveni dependenti de aceste substante.

Diureticele folosite in exces duc la deshidratare, care poate fi fatala in anumite cazuri. Daca produsele pe care le folosesti pentru detoxifiere cauzeaza o urinare excesiva, cel mai probabil acestea contine diuretice puternice. In astfel de cazuri este indicat sa opresti tratamentul si sa eviti in viitor pe cat posibil astfel de produse detoxifiante.

Pentru o detoxifiere naturala, incearca alimentele probiotice. Aceste contin fibre si previn constipatia.

Efectele secundare ale dietelor de detoxifiere
Inainte de a incepe un program de detoxifiere este indicat sa ceri parerea unui medic specialist. Anumite efecte secundare ale acestei diete pot fi extrem de periculoase in special pentru copii, femeile insarcinate sau care alapteaza, adolescenti sau pentru cei cu afectiuni cronice.

In timpul unei diete de detoxifiere, nutrienti importanti sunt eliminati din organism. Urmarile pot fi foarte grave: deshidratare, demineralizare, afectiuni ale tractului gastrointestinal si sitemului digestiv.

Un alt efect secundar este de natura psihologica. De cele mai multe ori, suplimentele de detoxifiere creeaza dependenta. Persoanele care se infometeaza mai multe zile la rand devin confuze atunci cand vine vorba de programul sanatos de alimentatie.

Voma, greata, diareea sau probeleme ale nivelului de zahar din sange sunt alte efecte secundare ale dietelor de detoxifiere.

Ce trebuie sa faci pentru detoxifiere
Organismul sanatos este capabil sa elimine in mod natural toxinele si chimicalele cu ajutorul ficatului, rinichilor, plamanilor si pielii. Persoanele care au o alimentatie echilibrata, bazata pe fructe, legume, cereale integrale sau peste nu au nevoie de diete de detoxifiere. Pentru o detoxifiere naturala este indicat sa elimini din dieta alimentele procesate, grasimile, zaharul si alcoolul in cantitati mari.

Pentru a avea un organism sanatos este indicat sa iti procuri nutrientii necesari din alimente care contin proteine (carne, oua, fasole) si calciu (lapte, iaurt).

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page