SANATATE | Descoperă beneficiile pudrei de roşcove!
Nelipsită din cămările bunicelor noastre, care o puneau în felurite bucate, pudra de roşcove este folosită şi azi ca înlocuitor al ciocolatei. Însă ea nu este doar un simplu ingredient culinar, ci este indicată şi în tratarea unor afecţiuni, cum ar fi problemele digestive şi cele cardiovasculare.
Arborele numit roşcov sau caruba este cultivat, cu precădere, în ţările mediteraneene – Spania, Italia, Maroc. Fructele sale arată ca păstăile verzi, care capătă culoare maro-roşcată după recoltare. Sunt folosite din timpuri străvechi: se spune că Ioan Botezătorul s-ar fi hrănit cu ele, de aceea roşcova mai este numită şi „pâinea Sfântului Ioan“.
Scade valoarea colesterolului „rău“
Pudra de roşcove este bogată în calciu, vitaminele A, B2, B3 şi D, minerale ca magneziu, fier, fosfor, mangan şi potasiu şi este o sursă excelentă de proteine şi fibre alimentare. Conţine polifenoli, substanţe antioxidante care ajută la reducerea riscului de a face boli de inimă. În plus, conform unor studii medicale recente, dacă mănânci preparate pe bază de pudră de roşcove, poţi să scazi nivelul colesterolului „rău“, care duce la apariţia bolilor cardiovasculare.
De ajutor în afecţiunile digestive
Pentru că pudra de roşcove conţine diverse tipuri de fibre (celuloză, hemiceluloză, lignină), este indicată în caz de diaree, atât la copii, cât şi la adulţi. Ajută la absorbţia lichidelor din tubul digestiv şi reduce procesele de fermentaţie. Mai mult, taninii din roşcovă sunt prietenoşi cu flora intestinală, au efect calmant asupra mucoaselor intestinale şi stomacale, alungă greaţa şi diareea, inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale dăunătoare şi combat refluxul gastro-esofagian.
Nu are contraindicaţii
Făina de roşcovă poate fi consumată fără probleme de copii şi de femeile care alăptează, de persoanele alergice, precum şi de cele care suferă de gastrită, indigestie sau enterocolită. Dozajul indicat depinde de mai mulţi factori, cum ar fi vârsta, problemele de sănătate avute în vedere şi durata tratamentului. Din acest motiv, dacă vrei să faci o astfel de cură, urmează sfatul unui medic şi ţine cont de instrucţiunile de pe ambalaj.
Truc
Dacă vrei să beneficiezi de calităţile pudrei de roşcove şi să îţi potoleşti senzaţia de foame, poţi să bei pe post de gustare un preparat cu gust dulceag şi foarte săţios. Ai nevoie de 2 căni de lapte, 4 linguriţe de pudră de roşcove, 2 linguriţe de scorţişoară, o jumătate de linguriţă de ghimbir pudră. Încălzeşte laptele, adaugă condimentele şi pudra, amestecă bine. Lasă acoperit câteva minute.
Info
Mai bine de jumătate din conţinutul pudrei de roşcove este alcătuit din zaharuri, de aceea este folosită în prepararea deserturilor.
De ce să o consumi