SANATATE | De unde ne luăm vitamina B12
Vitamina B12 sau cobalamina joacă un rol foarte important în funcționarea organismului, ea fiind responsabilă de producerea globulelor roșii, care distribuie oxigenul către organe. Deficiența de vitamina B12 duce la anemie, care se manifestă prin slăbiciune, oboseală, lipsa apetitului.
Carnea de vită
Vitamina B12 se găsește preponderent în produsele de origine animală, iar carnea de vită este una dintre cele mai bune surse. Nu consuma, însă, mai mult de 100 de grame de vită o dată-de două ori pe săptămână, deoarece conținutul mare de acid uric poate conduce, în timp, la apariția gutei. Carnea de curcan este, de asemenea, o sursă importantă de vitamina B12.
Peștele
Somonul, sardinele și scoicile sunt surse importante de vitamina B12. Consumul de pește nu ar trebui să depășească două porții pe săptămână, însumând maxim 400 de grame.
Laptele și ouăle
Dacă ai un stil de alimentație care exclude carnea, laptele este o altă sursă de cobalamină. Un pahar cu lapte pe zi este suficient sau, dacă nu te încântă să-l bei ca atare, îți poți prepara pentru micul dejun un smoothie din lapte și fructe înghețate. Iaurtul și brânzeturile conțin și ele vitamina B12. Dacă preferi ouăle, e bine să știi că un ou mare conține aproximativ 19% din necesarul zilnic de vitamina B12.
Cerealele fortificate și laptele vegetal fortificat
Pentru persoanele care nu consumă carne, ouă și lactate, sursele de vitamina B12 sunt ceva mai reduse. Opțiunile cele mai la îndemână sunt reprezentate de cerealele fortificate și de laptele vegetal fortificat. Cele mai bune opțiuni sunt laptele de cocos, migdale sau soia.
B12 tablete
Pentru cei care nu își iau suficientă vitamină B12 din alimentație, sunt recomandate suplimentele alimentare. Adulții pot lua 1 tabletă pe zi, de preferat în timpul mesei, mestecată sau înghițită direct cu puțină apă.