Sanatate

SANATATE | De ce trebuie sa ocolim aspartamul din alimente

Auzim frecvent de efectele nocive ale consumului de aspartam pentru organism, insa in acelasi timp il vedem inscriptionat pe etichetele produselor alimentare. Pentru multe persoane, care isi doresc un stil de viata sanatos, se naste intrebarea “Ce ar trebui sa stiu despre aspartam? Cat de sanatos este?”. Aspartamul este un indulcitor artificial care se regaseste in numeroase alimente pe care le consumam in fiecare zi. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca aspartamul este un produs chimic, care nu contine nicio substanta naturala. 

Ce este aspartamul
Aspartamul este un inlocuitor al zaharului folosit frecvent in produse alimentare. Spre deosebire de zahar, aspartamul nu este un carbohidrat si contine zero calorii. Aspartamul este folosit in alimente in cantitati mici deoarece este de 200 de ori mai dulce decat zaharul.
Aspartamul a fost descoperit din intamplare in 1965, de James Schlatter, care lucra la realizarea unui medicament care sa previna ulcerul. Aspartamul nu poate fi insa folosit pentru produsele de patiserie sau cofetarie. Ca indulcitor pentru ceai sau cafea, aspartamul are un termen de valabilitate de un an.

Ce contine aspartamul
Aspartamul contine metanol, fenilalanina si acid aspartic. Fenilalanina este un aminoacid care se gaseste in mod natural in creier. In cantitati mari, fenilalanina este toxica si poate cauza atacuri de inima. De asemenea, cantitatile mari de fenilalanina pot duce la depresie si chiar schizofrenie.

Acidul aspartic este un alt aminoacid care se gaseste in diverse alimente. In cantitati mari, acidul aspartic distruge neuronii. De asemenea, consumul pe termen lung si in cantitati mari de baturi si produse cu aspartam poate duce la scleroza multipla, pierderi de memorie, probleme hormonale, pierderea auzului, epilepsie, dementa, Parkinson si chiar Alzheimer. Riscul aparitiei acestor boli este mai mare in randul bebelusilor, copiilor, femeilor insarcinate si persoanelor in varsta.

Metanolul este un alcool care se regaseste in anumite plante precum bumbacul sau sfecla de zahar. Consumul de metanol poate duce la intoxicatii grave, chiar si in cantitati mici. In organism, metanolul se descompune in toxine periculoase. Printre simptomele intoxicatiei cu metanol se numara durerile de cap, greata, ameteala, frisoare sau problemele gastrointestinale.

In ce alimente gasim aspartam
Aspartamul se gaseste in sute de produse alimentare si bauturi. In general, produsele din comert care nu contin zahar sunt cele mai bogate in aspartam.

Astfel, aspartamul poate fi gasit in bomboane mentolate, cereale, guma de mestecat fara zahar, ciocolata calda sau cacao instant, bauturi pe baza de cafea, dulciuri congelate, dulciuri pe baza de gelatina, bauturi carbogazoase, laxative, multivitamine, bauturi pe baza de lapte, medicamente, ceaiuri, cafea sau ceai instant sau iaurturi.

Efectele secundare ale consumului de aspartam
Exista peste 100 de efecte secundare ale consumului de aspartam. Acest indulcitor se dizolva in solutii si astfel se poate depune in orice tesut al organismului uman. Componentele din care este realizat aspartamul pot duce la la numeroase probleme de sanatate. Efectele secundare ale consumului excesiv de aspartam pot aparea fie gradual, fie imediat. Intoxicarea cu aspartam este de cele mai multe ori diagnosticata gresit.

Aspartamul schimba nivelul de amino acizi din sange, blocheaza nivelul de serotonina, tirozina, dopamina si adrenalina. Astfel, simptomele intoxicatiei cu aspartam nu pot fi detectate prin teste de laborator.

Printre efectele adverse ale consumului de aspartam se numara pierderi scurte de memorie, dureri de cap, ameteala, insomnie, depresie, nervozitate, greata, oboseala sau palpitatii. Consumul de aspartam duce si la orbire, dureri oculare, lacrimare excesiva a unuia sau a ambilor ochi, intoleranta la zgomot, migrene severe, tremuraturi,  fobii, anxietate, tensiune arteriala, diaree, dureri abdominale, alergii, astm, pierdere brusca in greutate, ingrasare excesiva, retetentie de lichide sau balonare.

Pe langa aceste simptome, aspartamul poate provoca si efecte secundare extrem de grave. Printre acestea se numara retardul metal in randul bebelusilor, dependenta de dulciuri , comportament agresiv si chiar tendinte suicidale.

Afectiuni care rezulta din consumul de aspartam
Consumul de aspartam poate duce si la declansarea anumitor afectiuni. Printre acestea se numara bolile neuronale, cancerul, diabetul sau epilepsia. De asemenea, aspartamul favorizeaza si aparitia unor boli precum Alzheimer, hipotiroidism, lupus, limfom, sau scleroza multipla.
Persoanele care sufera de fenilcetonurie trebuie sa evite consumul de aspartam. Fenilcetonuria este o boala genetica in care lipseste enzima fenilalaninhidroxilaza sau are un nivel foarte scazut in sange. Aceasta enzima este necesara pentru convertirea fenilalaninei, un aminoacid din alimente, in alt aminoacid numit tirozina.

Daca aceasta boala nu se trateaza imediat dupa nastere, fenilalanina se acumuleaza in sange si in tesutul cerebral. Acest lucru duce la retard psihic si la afectarea sistemului nervos central.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page